Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Inkivääri ja Eliquis-lääke

Juon joka päivä inkivääriteetä (teen juuresta), johon laitan sitruunaa ja hunajaa. Ja käytän päivittäin Eliquis-lääkettä (apiksabaani). Haittaako inkivääri lääkkeen tehoon? 

16/08/2017

KMM75

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Apiksabaani (Eliquis®) on tehokas veren hyytymistä estävä lääke. Inkivääri ei varsinaisesti vaikuta lääkkeen tehoon. Inkiväärillä on kuitenkin vaikutuksia verihiutaleisiin, jotka ovat osa veren hyytymisjärjestelmää. Jos potilaalla on käytössä kaksi hyytymisjärjestelmään vaikuttavaa tekijää, voi verenvuodon vaara lisääntyä. On mahdotonta sanoa, kuinka suuri on kyseisen teejuoman vaikutus. Tavanomaisessa maustekäytössä määrät ovat niin pieniä, ettei inkivääriä tarvitse vältellä. Todennäköisesti teen sisältämä inkiväärin määrä on vähäinen, joten yhteiskäyttö ei välttämättä ole vaarallista. Teoreettinen mahdollisuus vahingolle on kuitenkin olemassa, joten varsinkin, jos ilmenee tavanomaista herkemmin taipumusta mustelmiin tai pieniin verenvuotoihin (esimerkiksi nenäverenvuotoon), kannattaa ylimääräinen inkivääri jättää pois.

Yleensä ottaen lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteiskäytön arviointi on vaikeata, koska aina ei tiedetä kaikkia luontaistuotteiden sisältämiä ainesosia, puhumattakaan niiden tarkoista määristä. 

24/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi