Hyppää sisältöön

Kuinka INRI-arvo mittaa k-vitamiinin määrän ruokavaliossa? Tuleeko arvo esimerkiksi edellisenä päivänä nautitun ruoan perusteella vai muutaman päivän viiveellä. Vai mittaako se jonkunlaisen keskiarvon mittausta edeltävien päivien ruokien perusteella.
Tämä tieto helpottaisi kovasti tasapainon löytämistä lääkityksen ja terveellisen ruokavalion välillä.

17/11/2016

Marevan-aloittelija

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 20.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

INR on suhdeluku, joka mittaa veren hyytymistaipumuksen vähenemistä varfariinihoidon (Marevan) aikana. Muiden veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tehon arviointiin se ei sovi. INR-arvo voi suurentua myös, jos hyytymistekijät, joita Marevan estää, ovat esimerkiksi maksasairauden takia vähentyneet. Normaalitilassa ilman Marevania INR on lähellä lukua 1. Marevan-hoidon aikana pyritään arvoon 2–3. Tämä tapahtuu ensisijaisesti Marevanin annosta säätelemällä.

Marevan vaikuttaa estämällä K-vitamiinin aiheuttamaa hyytymistekijöiden aktivoitumista. K-vitamiini on siis Marevanin vastavaikuttaja ja päinvastoin. Koska kummankaan vaikutus veren hyytymiseen ei ole suora, vaan välissä on maksassa tapahtuva hyytymistekijöiden synteesi ja aktivoituminen, vaikutus ei ole välitön, vaan vie normaalitilanteissa muutaman päivän aikaa. Sama koskee tilannetta, jossa Marevanin yliannostelua (suuri INR-arvo) kumotaan lääkkeellisellä K-vitamiinilla. Siksi kiireellisissä tilanteissa aktiivisia hyytymistekijöitä annetaan suonensisäisesti odottamatta maksan kautta tulevaa hoitovastetta.

Muutosten hitauden vuoksi tasapainossa tai sitä lähellä olevan Marevan-hoidon annos ilmaistaan ensisijaisesti viikkotasolla, vaikka lääke toki annostellaan päivittäin. Ruokavaliossa pyritään suhteellisen tasaiseen K-vitamiinin saantiin, mikä käytännössä tarkoittaa tavallista, terveellistä runsaasti kasvikunnan tuotteita sisältävää ravintoa, jossa vältetään suuria päivittäisiä heittoja tummanvihreiden lehtivihannesten määrässä. Kuten sanottu, Marevan-annos sovitetaan ruokavalioon, ei päinvastoin.

20/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi