Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kardiomyopatiat / Kardiomyopatian kehittymisnopeus

Mielenkiinnosta kyselen, että kuinka nopeasti kardiomyopatia kehittyy/sydänlihas paksuuntuu? Voiko puolessa vuodessa tulla selvää muutosta ja kuinka usein kannattaa ultrata jos epäilyä on?

21/11/2016

Ere

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Sydänlihassairauksia (kardiomyopatioita) on eri lajeja. Laajentava (dilatoiva) kardiomyopatia tai ainakin sen oireet voivat kehittyä hyvinkin nopeasti.

Hypertrofinen kardiomyopatia aiheuttaa sydänlihaksen paksuntumisen. Sydänlihaksen paksuntumiseen johtavat myös ns. painekuormitusta aiheuttavat viat, kuten kohonnut verenpaine tai aorttaläpän ahtauma. Hypertrofinen kardiomyopatia on perinnöllinen sairaus, joka kehittyy yksilöllisesti, joillakin lapsuudessa, joillakin vasta melko myöhään keski-iässä.

Käytännön vastaus esitettyyn kysymykseen riippuu oleellisesti siitä, mikä on johtanut epäilyyn sydänlihasta paksuntavasta sairaudesta. Jos se on hypertrofisen kardiomyopatian sukutausta, tutkittava on oireeton ja ultraäänitutkimus on normaali 20-vuotiaana, sopiva aikaväli uusintatutkimukselle voisi olla viisi vuotta. En hetikohta keksi tilannetta, jossa niin lyhyt kuin puolen vuoden kontrolliväli voisi olla mielekäs.

23/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi