Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Koripalloilijan korkea pulssi

Koripalloharjoitusten jälkeen syke pysyy ylhäällä 4 tunnista 10 tuntiin ollen n. 95 lyöntiä. Normaalisykkeeni on 55. Ikäni on 71 v ja olen urheillut koko ikäni. Sydänultra tehtiin n.1,5 vuotta sitten erään sairauden tutkimisen aikana, joka ei liittynyt sydämmeen varsinaisesti, eikä siitä löytynyt mitään vikaa. Mielestäni kuntoni on aika hyvä, mutta voiko palautumiseen mennä noin kauan? Kaiken lisäksi joskus tapahtuu myös niin, että kun herään päiväunilta/aamulla herätessä, niin syke tuo sama 95.

16/05/2017

Koripalloilija

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Jos leposyke on tavanomaisesti rauhallinen, kysyjän tapauksessa noin 55/min., on 40 pykälää korkeampi syketaso selvästi poikkeava. Kysyjän kuvailema usean tunnin kestoinen korkea syke ei ole hidasta rasituksesta palautumista vaan todennäköisesti rytmihäiriö.

Tavallisin ikääntyvälle henkilölle ilmaantuva rytmihäiriö on eteisvärinä. Eteisvärinä ei ole yleensä sydämelle haitaksi, mutta saattaa aiheuttaa komplikaationa aivoverenkiertohäiriön, mikä on epämiellyttävä seuraamus. Tästä syystä eteisvärinä olisi hyvä löytää ajoissa.

Eteisvärinälle on tyypillistä normaalia korkeampi syketaso, lisäksi syke on epäsäännöllinen. Kannattaa opetella tunnustelemaan oma pulssi esimerkiksi ranteesta tai kaulalta. Sydänliitto on tehnyt asiasta hyvän opetusvideonkin (http://www.youtube.com/watch?v=imlB6tD7ROA). Jos syke on ”kohtauksen” aikana aina tasan 95/min. ja tasainen, kyseessä saattaa olla toinen eteisperäinen rytmihäiriö, eteistakykardia. Tämä ei altista aivoverenkiertohäiriölle eikä vaadi erityistä hoitoa. Olisi kuitenkin hyvä päästä selvyyteen, kummasta häiriöstä on kyse. Suositeltava tutkimus on tässä tapauksessa vuorokauden tai kahden kertoinen EKG:n pitkäaikaisnauhoitus (ns. Holter-tutkimus).  

26/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi