Hyppää sisältöön

Onko normaalia että pulssi 114 ja alapaine 105? 

05/07/2017

Katjuska

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Lepopulssi 114/min. ei ole normaali. Jotkin ulkoiset tekijät, kuten esimerkiksi anemia tai kuume, voivat nostaa leposykettä, mutta jos tilanteeseen ei liittynyt tällaista ilmeistä selitystä, tulee korkean sykkeen taustalta epäillä rytmihäiriötä. Näillä numeroilla voidaan epäillä eteisperäistä rytmihäiriötä kuten eteisvärinää, eteislepatusta tai eteistakykardiaa. Näistä ensin mainittu on tavallisin ja eroaa kahdesta muusta siten, että syke on samalla myös epätasainen.

Asia kannattaa selvittää sydänfilmillä. Valitettavasti rytmihäiriöt ovat usein kohtauksittaisia, eli rytmihäiriön voi nimetä varmuudella vain, jos nauhoitus on otettu kohtauksen aikana. Eteisvärinään liittyy aivoverenkiertohäiriön vaara, joten asiaa kannattaa kyllä yrittää selvittää.

Korkeahko alapaine eli diastolinen verenpainelukema 105 mmHg yhdistettynä korkeaan sykkeeseen viittaa tältä osin mittausvirheeseen, eli verenpainemittari ei välttämättä osaa luotettavasti mitata verenpainetta rytmihäiriökohtauksen aikana. Kysymyksessä ei mainita yläpainetta eli systolista painetta. Jos myös se oli korkea, mittaustulos saattaa olla luotettava. Jos kuitenkin yläpaine oli normaali, epäilen siis ensisijassa mittausteknistä ongelmaa.

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset