Hyppää sisältöön

Mistä saan riittävästi kuitua, kun olen niin monelle kasvikselle allerginen?

Raaka porkkana, omena, päärynä ja pähkinät aiheuttavat kielen kutinaa ja tulee iho-oireita, kieli turpoaa vähän. Myös tomaatti aiheuttaa oireita.
Appelsiini ja paprika aiheuttavat närästystä, vatsakipuja ja vatsa saattaa mennä pariksi päiväksi sekaisin.
Myöskään pellavansiemenet eivät sopineet. Niistä vatsa tuli kipeäksi ja vatsa meni sekaisin.

Pelkkä salaatti ja kurkku ei aina maistu.

22/12/2021

Kuiduton

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 22.12.2021

Kasviksista saatavat oireet varmasti turhauttavat. Onneksi vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Kuitua saadaan kaikista kasvikunnan tuotteista. Parhaita lähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit ja marjat. Kasvikset, hedelmät, pähkinät ja siemenet ovat myös hyviä kuitulähteitä.

Viljavalmisteista kannattaa valita mahdollisimman kuitupitoisia. Muun muassa erilaisia monikäyttöisiä rouheita ja leseitä löytyy monista eri viljalajeista, täysjyväiset puurot ja tuorepuurot sekä murot ja myslit tuovat lisää kuitua leipien ohella.

Muitakin siemeniä voi kokeilla, jos pellavansiemenet eivät sovi. Joillekin sopii joku toinen pähkinälaji, jos yhdestä saa oireita.

Kypsentäminen voi vähentää hedelmien ja juuresten aiheuttamia oireita. Myös selvästi pienempi annos allergiaoireita aiheuttavista tuotteista voi sopia joillekin tai aiheuttaa vain vähäisiä oireita. Osa oireista voi johtua toiminnallisista vatsavaivoista.

Erilaisia kasviksia on tarjolla kaupoissa runsaasti. Myös pakastealtaiden tai kuivattujen tuotteiden valikoima kannattaa tarkastaa.

Kotimaisten kasvisten valikoimaa voi tutkia osoitteessa: kasvikset.fi/kasvitieto/syotavat-kasvit/.

Sekä koti- että ulkomaisia vaihtoehtoja ja käyttövinkkejä löytyy satokauden mukaan osoitteessa: satokausi.fi/ruoka/.

Myös vinkkejä yleensä kuidun lisäämiseen löydät artikkelista: sydan.fi/fakta/vinkkeja-kuidun-saannin-lisaamiseksi/.

Kasvisvalikoiman laajentaminen on hyvä toteuttaa yksi kerrallaan pieniä annoksia suosien. Jos oireet aiheuttavat haitallisia oireita, kuten hengenahdistusta tai kurkun ja kielen turpoamista, varovaisuutta on hyvä noudattaa. Lisätietoa löytyy osoitteesta: allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/aikuisten-ruoka-allergia

22/12/2021

Lue seuraavaksi