Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Sepelvaltimotauti ja ruoka

Sepelvaltimotauti ja ruoka

Sydänystävällisillä ruokavalinnoilla on mahdollista vähentää sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ja näin hidastaa taudin etenemistä.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki Kerttu Keränen, Ravitsemusterapian maisteriopiskelija
Julkaistu 3.12.2021
Päivitetty 15.2.2023

Lääkehoidon ohella sydänystävällinen ruoka, säännöllinen liikunta, painonhallinta, mielen hyvinvointi, riittävä uni ja tupakoimattomuus ovat sepelvaltimotaudin hoidon kulmakiviä.

Terveellinen ruokavalio vähentää sepelvaltimotaudin keskeisimpiä riskitekijöitä, kuten rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa ja metabolista oireyhtymää.

Terveellinen ruokavalio parantaa myös lääkehoidon tehoa. Lisäksi se auttaa jaksamaan ja huolehtii koko kehon ja mielen hyvinvoinnista.

Huolehdi sydämestäsi syömällä hyvin

Sepelvaltimotautia sairastavalle pätevät samat ravitsemussuositukset kuin muullekin väestölle. Niiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan riskitekijöistä riippuen. Tärkeintä ruokavaliossa on muistaa monipuolisuus, säännöllisyys ja kohtuullisuus.

Käytännössä ravitsemussuositukset toteutuvat syömällä paljon kasviksia ja täysjyväviljavalmisteita sekä kiinnittämällä huomio rasvan laatuun eli suosimalla pehmeää rasvaa kovan sijaan. Kasviksista ja täysjyvästä saa paljon hyviä ravintoaineita ja kuitua, ja niillä on myönteisiä vaikutuksia veren kolesterolitasoihin ja verenpaineeseen, minkä lisäksi ne auttavat painonhallinnassa.

Myös suolan saantia on hyvä vähentää, koska se nostaa verenpainetta. Alkoholin käyttö kannattaa pitää kohtuullisena. Liiallinen sokerin saanti voi suurentaa veren rasva- eli triglyseridipitoisuutta, vaikka LDL-kolesteroliin se ei suoranaisesti vaikutakaan.

Tutki linkistä avautuvaa kuvaa. Se auttaa hahmottamaan eri elintapatekijöiden vaikutuksia sepelvaltimotaudin riskitekijöihin.

Rasvan laatu ratkaisee

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää rasvan laatuun. Tyydyttynyt ”kova” rasva ja ruoan sisältämä runsas kolesterolimäärä ovat haitallisia, sillä ne suurentavat haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Kovaa rasvaa on maitorasvaa sisältävissä tuotteissa, kuten juustossa ja kermassa, sekä punaisessa lihassa, makkaroissa ja useimmissa leivonnaisissa. Kolesterolia on erityisesti maksassa, mädissä ja kananmunan keltuaisessa. Kananmunia kannattaakin syödä enintään 3–4 kappaletta viikossa. Valkuaisia voi syödä vapaasti.

Maito- ja lihatuotteista on hyvä valita rasvaton tai vähärasvainen versio. Maitotuotteiden rasvasta 2/3 on haitallista kovaa rasvaa. Lihatuotteissa ja rasvaisissa maitotuotteissa on myös kolesterolia. Punaista lihaa kannattaa vaihtaa kanaan, kalkkunaan, kalaan tai johonkin kasvipohjaiseen proteiininlähteeseen kuten tofuun, papuihin tai linsseihin.

Maitovalmisteista löytyy myös vaihtoehtoja, joissa rasvaa on korvattu kasviperäisellä rasvalla. Maito- ja lihatuotteiden sijaan voi valita myös täysin kasviperäisiä vaihtoehtoja.

Tuotteen rasvan laatu on hyvä, kun siinä on alle 1/3 tyydyttynyttä rasvaa. Tyydyttyneen rasvan ja kokonaisrasvan määrä löytyy pakkauksen ravintosisältöluettelosta.

Suosi pehmeää rasvaa

Kaikkea rasvaa ei pidä karsia ruokavaliosta. Elimistömme tarvitsee tyydyttymätöntä, ”pehmeää” rasvaa. Se muun muassa laskee veren haitallista LDL-kolesterolipitoisuutta. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat kasviöljyt ja pehmeät kasvirasvalevitteet. Myös siemenet, pähkinät ja rasvainen kala ovat hyviä pehmeiden rasvojen lähteitä. Rasvaisia kaloja ovat mm. lohi, kirjolohi, silakka ja muikku. Kalaa olisi hyvä nauttia 2–3 kertaa viikossa. Siemeniä ja pähkinöitä voi puolestaan nauttia noin 2 ruokalusikallista päivässä. Näiden olisi hyvä olla suolaamattomia ja sokeroimattomia.

Lisää kasviksia ja täysjyvää

Kasvisten ja täysjyväviljatuotteiden käyttö on hyödyksi valtimoterveydelle. Niiden käytöllä on myönteisiä vaikutuksia veren rasva-arvoihin ja ne auttavat myös painonhallinnassa. Kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä ainakin puoli kiloa eli 5–6 oman kourallisen kokoista annosta päivässä. Jo yhdenkin kasvisannoksen lisääminen ruokavalioon on hyvä tavoite.

Viljavalmisteista on hyvä suosia täysjyvätuotteita. Niissä on runsaasti kuitua ja monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Viljavalmisteita ovat muun muassa leivät, puurot, murot, myslit, leseet ja leivonnaiset.

Vähemmän suolaa

Liiallinen suolan saanti kohottaa useimmilla verenpainetta. Suolan saannin olisi hyvä jäädä enintään 5 grammaan päivässä. Käytännössä tähän pääsee, kun valitsee vähäsuolaiset leipävaihtoehdot ja leivänpäälliset sekä muutenkin vähäsuolaisia tai suolaamattomia ruokia.

Suolaisia ruokia ovat muun muassa:

  • Useimmat leivät ja leivänpäälliset, kuten juusto ja leikkeleet
  • Makkarat, valmisruoat, ja säilykkeet, kuten suolakurkut
  • Maustekastikkeet, kuten soijakastike ja ketsuppi sekä liemikuutiot ja -fondit
  • Sipsit ja suolatut pähkinät ja muut naposteltavat
  • Useat murot ja leivonnaiset

Lue lisää suolan vähentämisvinkeistä.

Sepelvaltimotautia sairastavan ruokavalinnat:

Suosi päivittäin Nauti harvemmin tai vähemmän
Kasvikset Lihavalmisteet (leikkeleet, makkarat)
Palkokasvit (herneet, pavut, linssit) Punainen liha (sika, nauta, lammas)
Marjat ja hedelmät Vähäkuituiset viljavalmisteet
Täysjyväviljavalmisteet Voi, voi-kasviöljyseokset ja runsasrasvaiset maitotuotteet
Kasviöljyt ja kasvirasvalevitteet Lisätty sokeri ja sokerilla maustetut juomat
Rasvattomat/vähärasvaiset maitovalmisteet ja kasvivaihtoehdot Suola
Kala (2–3 kertaa viikossa) Alkoholi
Pähkinät ja siemenet

Ylipainon alentaminen pienentää riskitekijöitä

Jo muutaman kilon painonpudotus vaikuttaa verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin suotuisasti, jos ylipainoa on kertynyt. Painoa ei kannata pudottaa tiukoilla kuureilla, vaan keskittyä hyvää arkeen ja itselle sopiviin elintapojen muutoksiin. Edellä mainitut ruokavalioseikat helpottavat myös painonhallintaa. Lisäksi riittävä uni, stressin vähentäminen ja säännöllinen liikkuminen ovat painonhallinnan avaintekijöitä. Tutustu hyvinvointia edistävään painonhallintaan ja pohdi, mistä olisi helpointa aloittaa.

Riskitekijöiden vähentäminen ruokavalinnoilla

Rasva-aineenvaihdunnan häiriön hoidossa tärkeää:

  • Sydänystävällinen ruokavalio
  • Rasvan laatu kuntoon (kovien välttäminen ja pehmeiden suosiminen)
  • Kolesterolin saannin vähentäminen
  • Kasvisten, marjojen, hedelmien runsas käyttö
  • Täysjyväviljatuotteiden suosiminen
  • Suodatetun kahvin käyttö suodattamattoman sijaan
  • Kasvistanoleja ja -steroleja sisältävien tuotteiden (esimerkiksi Benecol, Becel pro.activ) käyttö, jos ruokavaliomuutokset eivät yksin riitä

Lue lisää, miten saat kolesterolin kohdalleen ruokavalinnoilla.

Kohonneen verenpaineen hoidossa tärkeää:

  • Sydänystävällinen ruokavalio
  • Suolan vähentäminen (enintään 5 grammaan päivässä)
  • Kasvisten, marjojen, hedelmien runsas käyttö
  • Täysjyväviljatuotteiden suosiminen
  • Rasvan laatu kuntoon (kovien välttäminen ja pehmeiden suosiminen)
  • Lakritsin ja salmiakin sekä lakritsiuutetta sisältävien tuotteiden käytön vähentäminen
  • Alkoholin käytön kohtuullistaminen
  • Ylipainon alentaminen
  • Säännöllinen liikkuminen

Lue lisää, miten kohonnutta verenpainetta voi hoitaa elintavoilla.

Sydänmerkki auttaa ruokavalinnoissa

Sydänmerkki auttaa löytämään rasvan laadun, suolan ja kuidun suhteen parempia valintoja ruokakaupassa. Tutustu Sydänmerkki-tuotteisiin ja löydä itselle mieluisat tuotteet. Pakkausmerkinnät auttavat myös löytämään parempia vaihtoehtoja. Sydänystävälliseen ruoanvalmistukseen ja omien reseptien muokkaamiseen löytyy rutkasti vinkkejä. Ja aina voi hyödyntää myös valmiita Sydänmerkki-ruokaohjeita, joissa on makua ja terveellisyyttä samassa paketissa.

Syömisen ei tarvitse olla täydellistä terveyden näkökulmasta. Jokaisen ruokavaliosta löytyy jo seikkoja, jotka tukevat hyvää oloa. Niiden vahvistamisesta ja lisäämisestä voi aloittaa. Jo pienilläkin muutoksilla voi tukea hyvinvointiaan. Hyvään syömiseen mahtuu myös makunautintoja ja yhdessä oloa läheisten ja ystävien kanssa.

Syömiseen liittyvistä asioista voi keskustella lisää ravitsemusterapeutin vastaanotolla tai asiaan perehtyneen hoitajan kanssa oman kunnan terveyspalveluiden äärellä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi