Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kysymys punariisistä

Olen 82 vuotias. Lääkäri suositteli armo lipidiä. Kolesterolilääkitystä ei ole. Ohjeissa kielletään käyttö yli 70 vuotiaalta. Voinko käyttää?

07/01/2024

Liisa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 15.1.2024

ArmoLipid® on punariisivalmiste. Punariisi valmistetaan keitetystä riisistä Monascus-sukuun kuuluvan homesienen avulla. Valmiste on ravintolisä, joka sisältää statiini-lääkkeen kaltaista yhdistettä, ja se saattaa siten laskea kolesterolia.

Koska kyseessä on ravintolisä, jota ei tuoteta samoin vaatimuksin kuin lääkkeet, vaikuttavan aineen määrä saattaa vaihdella. Valmisteissa on myös muita yhdisteitä, joiden haittoja ei tunneta. Siksi esimerkiksi suomalainen Käypä hoito -suositus ei suosittele punariisivalmisteita kolesterolin alentamiseen.

Omaa kolesterolitasoa voi alentaa oikeilla ruokavalinnoilla. Myös terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla, eli kasvistanoleita ja -steroleita sisältävillä valmisteilla voi kolesteroli vähän laskea. Myös kauran sisältämä beetaglukaani saattaa auttaa. Varmasti kolesteroli laskee statiinilääkkeellä. Statiini sopii myös ikääntyneelle. Lääkkeen aloitus ja annostus harkitaan aina yksilöllisesti.

15/01/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi