Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / Lääkestenttiasiaa

”Mikä on lääkestenttien asema vuonna 2007? Joulukuussa 2006 kokoontunut Yhdysvaltain lääkintävalvontaviranomaisen laaja asiantuntija­ryhmä katsoi, että lääkestentit ovat oikein käy­tettyinä edelleen hyvä hoitomuoto. Virallisesti hyväksymät­tömiin käyttöaiheisiin tulee suhtautua kriittisesti, mutta potilaskohtaises­ti nekin voivat tulla kyseeseen. Hyvin tärkeää on, että kardiologi varmistaa potilaan halun ja mahdollisuuden käyttää ASAn ja klopidogree­lin yhdistelmää suositetut 12 kuukautta, tiedon karttuessa ehkä vieläkin pidempään. Jos tästä on epäilyksiä, on parempi valita lääkkeetön stentti tai muu hoitomuoto.”
Haluaisin kysyä onko noista lääkestenteistä tullut uutta tietoa kun on mennyt useita vuosia ko artikkelista.
Itselleni laitettu 2 lääkestenttiä lcx,n v 2014, nyt olen Primaspan-pillereillä, kun Plavix lopetettiin 12 kk käytön jälkeen.
Ei ole mitään erik oireita eikä tuntemuksia, muutaman kerran on tullut tykytyskohtaus (pieni tauko ja sydän lyö monta kertaa nopeaan tahtiin ja tuntuu ikävältä).

16/02/2016

Askarruttaa asiat

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.2.2016
Päivitetty 4.6.2018

Vajaassa kymmenessä vuodessa lääkestenttien asema on entisestään vahvistunut. Sekä käytetyt lääkeaineet että stenttien rakenne ovat parantuneet, ja sen myötä komplikaatiot entisestään vähentyneet. Tosin stenttien rakenteen parannuttua lääkkeettömilläkin stenteillä saadaan aikaisempaa kestävämpiä tuloksia. Kaikkiaan nykyään voidaan yksilölisesti valita kullekin yksilölle ja kuhunkin kohtaan sopiva stentti. Hintakaan ei enää ole esteenä.

Huoli oli aikanaan, että stentin lääkeaine, joka estää liiallista arpimuodostusta ja siten uusintatoimenpiteiden tarvetta, myös hidastaa uuden sisäkerroksen kasvamista peittämään stentin metallia. Tämä aiheutti ja aiheuttaa edelleen hyytymistä estävän lääkeyhdistelmän pitempiaikaista tarvetta kuin lääkkeettömällä stentillä. Siten on viisaampaa valita lyhyen hoitoajan vaativa stentti, jos on pelkoa verenvuodon riskistä.

Kaksi vuotta stentin asennuksen jälkeen itse stenttiin liittyvien komplikaatioiden vaara on hyvin pieni. Suurempi huoli on sepelvaltimotaudin eteneminen muissa kuin hoidetussa kohdassa. Tätä voidaan ehkäistä tervellisillä elintavoilla ja statiinilääkkeillä.

18/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi