Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Lääkitys pallolaajennuksen jälkeen

Pallolaajennus tehty yhdellä lääkestentillä puolisen vuotta sitten. Ei ollut täysin tukossa, oli tiukka ahtatuma oikealla. Brilique ja Primaspania 100 mg syönyt siitä asti (sopivaa kolestrolilääkettä etsitään, verenpainelääke valsartaani). Päässä eräänlainen sirinä on pahentunut viime aikona ja on melkein koko päivän kestävää (muitakin ongelmia on mm. helposti hengästyminen, kurkussa ikäänkuin tukkoisuutta yms). Työterveyslääkäri kertoi, että tulee ehkä Primaspanista ja pienensi 50 mg. Vaatiko Brilique kuinka ison annoksen tuota Primaspania eli onko ok ottaa pienempi annos, että ei ole vaaraa stentille/sepelvaltimotaudille?

Mietin, olisiko syytä ottaa yhteyttä kardiologin vastaanotolle ja vaihtaa Briliquetta ja Primaspania toiseen (briliqueta sen puolisen vuotta kuitenkin joutuu syömään).

27/04/2017

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 8.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen käytetään kahta veren hyytymiseen (verihiutaleisiin) vaikuttavaa lääkeainetta määräaika. Hoidon pituus määräytyy hoitotilanteen (akuutti vai suunniteltu) ja välineiden (stentin laatu) mukaan. Primaspan® ja Brilique® ovat erittäin yleinen yhdistelmä. Näistä jälkimmäinen on määräaikainen hoito. Jokainen sepelvaltimotautipotilas tarvitsee yhden verihiutaleita estävän lääkkeen pysyvästi, yleensä käytetään asetyylisalisyylihappoa (Primaspan®, Asperin®, Disperin®). Suositeltu annos on 100 mg vuorokaudessa.

Asetyylisalisyylihappo voi yliannostustapauksissa aiheuttaa tinnitusta eli korvien soimista, mutta kyseessähän on eri asia kuin pään sirinä. Tämä tinnituskin ilmenee siis vain myrkytystapauksissa, kun potilas on ottanut lääkettä kymmeniä tabletteja yhdellä kertaa. On epätodennäköistä, että pään sirinä johtuisi Primaspanista ja koska on aika äskettäin tehty sepelvaltimon toimenpide, neuvon palaamaan kardiologin määräämään Primaspan® 100 mg 1 tabletti päivässä annostukseen.

Brilique®-lääkkeen tavallinen haittavaikutus on hengenahdistuksen tunne, joka yleensä häviää viikkojen kuluessa hoidon aloituksesta. Jos hengenahdistusvaiva on päivittäisiä toimintoja häiritsevä, kannattaa kysyä asiasta hoitavan kardiologin mielipidettä. 

08/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi