Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Läppäviat / Läppäleikkauksen jälkeiset vaivat

Olen 52-vuotias liikunnallinen nainen. Minulle tehtiin mitraaliläpän korjausleikkaus 11/2014. Läppä saatiin pitäväksi (ei tarvittu keinoläppää) ja jo alkanut sydämen vasemman puolen laajentuminen on palautunut, kun asiaa ultralla tarkastettiin. Veriarvoni ovat erinomaiset (mm. kilpirauhasarvot ok, hb 155). 

Ongelmana on korkea leposyke (vaihtelee 80-100 lnt/min välillä), matala verenpaine ka 90/60 ja etenkin se, etten kestä rasitusta. Alkaa ahdistaa ja syke pomppaa hetkessä ylös. Vuosi sitten pystyin juoksemaan 6.5 km yhteen menoon vuotavalla läpällä, mutta nyt kerrallaan vain noin 0,5 km, vaikka olen liikkunut säännöllisesti myös leikkauksesta toivuttuani. Mistähän voisi olla kyse, pitäisikö pyytää rasituskoetta? 

Huolestunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Hiippaläpän (mitraaliläpän) korjaus panee paradoksaalisesti sydämen vasemman kammion aluksi aiempaa kovemmalle. Läpän vuotaessa osa kammion pumppaamasta verestä menee matalapaineiseen eteiseen. Vuodon korjaannuttua kammio joutuu pumppaamaan kaiken valtimokiertoon, jossa lepopainekin on paljon korkeampi. Tämä ilmiö näkyy muun muassa siinä, että yleisesti vasemman kammion toimintakyvyn mittana käytetty ejektiofraktio on hiippaläpän vuotaessa ”superhyvä”, eikä leikkausta saa viivyttää siihen asti, että tämä arvo laskee lähellekään muiden ihmisten normaalin alarajaa.  

Lisäksi tiheä syke on tavallinen ilmiö minkä tahansa sydänleikkauksen jälkeen. Se korjaantuu ajan myötä. Maltillinen liikunnan vähittäinen lisääminen korjaa kyllä suorituskyvyn aikanaan. Rasituskoe voi toki olla hyvä ajatus kuntoutuksen lähtötilanteen selvittämiseksi ja sen varmistamiseksi, ettei ”sykkeen pomppaaminen” johdu rytmihäiriöstä. 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi