Hei, CT-kuvauksessa elokuussa erikoissairaanhoidossa todettiin, että aortta on laajentunut tyvestä. Minulla ei ole ollut erikoissairaanhoidon käyntiä sen jälkeen, olen ainoastaan saanut alla olevan epikriisin, jossa sydänlääkäri haluaa verenpainetasoksi 130/70 tai alle. Alapaineeni on jatkuvasti yli 80, eikä terveyskeskuslääkäri ole saanut sitä putoamaan suurentamalla lääkeannoksia. Lääkkeinä on nyt Zanidip 20 mg, Enalapril 20 mg x 2, Metohexal 23.75 ja Spironolactone 25 mg.
Pitäisikö minun mennä yksityispuolelle, jotta tuo verenpaine saataisiin tavoitteeseen, vai onko kotimittauksissa120/82 riittavän hyvä verenpaine tilanteessani? En ole edes saanut aikaa terveyskeskukseen, vaan kaikki on hoidettu puhelimitse. Mikä on hoitona, kun laajentuma todennäköisesti kasvaa edelleen? Pitäisikö minun jollain lailla rajoittaa liikuntaani? Harrastan kuntoilua 130-150 sykkeellä noin kolme kertaan viikossa ja kerran lihaskuntoa kuntosalilla.
Lisäksi tietenkin omakotitaloni kunnossapitotyöt, eli ruohonleikkaus ja lumityöt.
Tässä kopio epikriisistä: ”57-vuotias mies, jolla HTA, astma ja hypotyreoosi. Nousevan aortan dilataatio. Sinusvalsalva ad 51 mm. Echossa aorttaläppä kolmekuspinen ja siinä ei vuotoa. Aortan läpimitta kasvanut 5 mm 5/2014 tehtyyn edelliseen aortan CT- kuvaukseen nähden. Sydänoireita potilaalla ei ole. Mitraaliläpässä hyvin lievä vuoto ja tämän suhteen tulossa 3 vuoden kuluttua kardiologin konsultaatio.
Suunnitelma:Aorttaläppä on kolmekuspinen, ei vuoda, joten nousevan aortan seuranta ohjelmoidaan kirurgian puolelle. Laitan sinne konsultaation. Mitraaliläpässä prolapsi ja lievä vuoto, kontrolloidaan tämä 3 vuoden kuluttua kardiologian poliklinikalla. Nousevan aortan dilataation vuoksi on tärkeää, että potilaan verenpaineet ovat hyvin hoidettuna. Kotona verenpaineen pitäisi olla luokkaa 130/70 tai tämän alle. Mikäli tavoitteesta jäädään, voi pyytää vielä terveyskeskuslääkäriä tehostamaan verenpainelääkitystä.
03/02/2018
Epätietoinen
Vastaus
Verenpaineen hyvä hoito on suotavaa, koska verenpaineen hallinta vähentää aortan seinämään kohdistuvaa painetta. Pääsääntöisesti tavoitteena on, että verenpaine olisi alle 130/80 mmHg, mutta yksilöllisesti asetetut tavoitteet voivat olla tätäkin matalampia. Mitä alhaisemmaksi verenpaine saadaan, sitä parempi. Lääkityksellä tavoitteisiin on mahdollista päästä. Kysyjän lääkityksessä kiinnittää huomiota suhteellisen pienet Metohexal- ja Spironolactone-lääkkeiden annokset. Näissä valmisteissa olisi vielä nostamisen varaa. Sen sijaan Zanidip- ja Enalapril-annokset ovat jo suurimmat mahdolliset.
Verenpaineen hoidossa kannattaa muistaa myös suolan käytön rajoittaminen, sillä liiallinen suola ravinnossa on tärkeä verenpainetta nostava asia. Sydänmerkki-tuotteissa suolan määrä on alhaisempi verrattuna vaihtoehtoihin.
Rinta-aortan laajentuman yhteydessä kohtuullinen liikunta, johon ei liity kilpailua, on sallittua. Tällöin liikunta saa sopivasti hengästyttää, mutta ei tunnu rasittavalta. Hyviä liikuntamuotoja ovat lajit, jotka eivät sisällä repiviä liikkeitä tai voimakkaita ponnistuksia, sillä niihin liittyy tarpeettomasti verenpainetta nostava staattinen kuormitus. Sellaisia lajeja ovat mm. painonnosto ja useat kontaktilajit. Samoin lajeja, joissa on riski iskusta rintakehälle, tulee välttää. Mainiosti sopivia lajeja ovat mm. kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti ja myös maltillinen kuntosaliharjoittelu. Arjen kotitöissä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi halkojen hakkuu ja lumien luominen on kielletty. Säännöllinen kohtuullinen liikunta laskee lepoverenpainetta, leposykettä ja auttaa painonhallinnassa – kaikki edellä mainitut terveysvaikutukset ovat tärkeitä rinta-aortan sairauksissa. Tutkimusten perusteella on todettu kohtuullisen liikunnan nostavan valtimoiden painetta hyvin maltillisesti ja repeämä syntyykin vain harvoin kohtuullisen liikunnan aikana. Tarkkoja sykelukemaohjeita ei voida antaa. Kohtuullisuus on hyvä pitää mielessä.
12/02/2018
Anna-Mari Hekkala, Annukka Alapappila