Hyppää sisältöön

Harkinnassa estrogeeni ja keltarauhashormonin korvaushoito vaihdevuosioireisiin. Viimeiset kuukautiset 5v. sitten, LDL 3.4, muut arvot hyviä, verenpaine vaihteleva 110/70 – 145/85 (Emconcor 5 mg). Rytmihäiriötaipumus, rintakipuja ja EKG:ssä kertaalleen ST nousua, syy avoin. Ei ole todettu sepelvaltimotautia. Normaalipainoinen, ei tupakkaa/alkoholia. Sukurasitusta on sydän/verisuonisairauksiin, keuhko/sydänveritulppa. Millaiset riskit sydän- ja laskimotukoksiin on näillä tiedoilla, hormonikorvaushoitoa ajatellen?

24/10/2016

Vaikeat oireet

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Estrogeenia sisältävän tai sen kaltaisesti vaikuttavan vaihdevuosihormonikorvaushoidon esteitä verisuonipuolella ovat sairastettu laskimoveritulppa tai laboratoriokokein todettu taipumus sellaiseen (näiden tutkimisen aiheena on yleensä itse sairastettu veritulppa tai vahva sukurasitus) ja todettu valtimosairaus, lähinnä sepelvaltimo- tai aivovaltimotauti. Laskimoveritulpan vaara on hormonihoitoa käyttämättömiin verrattuna 1,3–3-kertainen ja ilmenee useimmiten ensimmäisen käyttövuoden aikana. Valtimotautien riski puolestaan on vahvasti ikään liittyvä ja kasvaa siten hoidon pitkittyessä. Hyvin hoidossa oleva kohonnut verenpaine ei ole este, mutta verenpainetta on seurattava, koska joskus hormonihoidolla on verenpainetta nostava vaikutus.

Kuten kaikessa lääkehoidossa, hormonikorvaushoitoa harkittaessa on yksilöllisesti punnittava keskenään hoidosta odotetut hyödyt ja toisaalta haitat ja riskit.

26/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset