Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Lisälyönnit läppäleikkauksen jälkeen

Olen 56-vuotias nainen. Minulle tehtiin hiippaläpän korjausleikkaus 2013. Tuon operaation jälkeen koen suorituskykyni laskeneen ja lisälyöntisyyden lisääntyneen. Aiemmin olin aktiiviinen kuntoilija, pystyin mm. juoksemaan 12 km ja hiihtämään yli 20 km:n lenkkejä. Operaatio onnistui hyvin, eikä vuotoa enää ole. Korjauksessa ei tarvittu keinoläppää.

Jaksamiseni heikkenee vuosi vuodelta ja erityisesti äkilliset kuormitukset, kuten mäen tai portaiden nousu aiheuttavat hengenahdistusta ja joudun usein pysähtymää tai vähintään hidastamaan kulkuani. Tämän on myös puolisoni ja muut läheiseni huomanneet. Koen, ettei happi riitä ja rintaan tulee ahdistavaa oloa.

Näiden oireiden vuoksi minulle tehtiin kliininen kuormituskoe, minkä mukaan suorituskykyni on ikäisteni keskiarvoa parempi (112 %). Testin aikana samaa ahdistavaa/puristavaa tunnetta kuin kävellessä ei tullut. Ennen testiä ja sen aikana minulla oli bigeminiaa, mikä lisääntyi polkiessa, ainoastaan testin lopussa se hieman väheni palaten taas bigeminiseksi testin jälkeen. Verenpaineeni testin maksimikuormalla jäi hyvin maltilliseksi (syst. 167 mmHg), vaikka nousikin lineaarisesti.

72 tunnin holterissa kammiolisälyöntejä 16,4%, 12 NSVT-episodia, 134 triplettiä, 545 kammiolisälyöntiparia, runsaasti bigeminiaa ja trigeminiaa. Yksi vallitseva fokus lisälyöntien lähteenä.

24 tunnin verenpaineseurannassa hyvin matalat arvot. Systolinen arvo 110 – 76 ja diastolinen 66 – 28 (tämä alin arvo yöllä). ”Laskennallinen perinnöllinen vastus on koholla ja pulssin etenemisnopeus on 7.0 m/s, joka on alentunut.”

Verikokeissa kaikki arvot viiterajojen sisällä, esim. hemoglobiini 151.

Olen tällä hetkellä toistaiseksi sairauslomalla burnoutin vuoksi. Myöskään runsaiden huimausoireiden ja rytmihäiriöiden aiheuttaman ahdistavan tunteen takia en kykene työhöni, mikä sisältää mm. paljon lattiatasolta ylösnousuja ja ajoittaisia raskaita siirtoavustuksia potilasta siirrettäessä.

Tällä hetkellä lääkityksenä ASA ja Emconcor 2,5 mg (1/2 -1 aamuin sekä tarvittaessa illoin). Käytän myös magnesiumlisää.

Miten yllä kuuvaamani löydökset ja kokemani oireet vaikuttavat työskentelyyn potilastyössä, jossa joudun ym. tilanteisiin? Koen työturvallisuuden olevan uhattuna, koska töissä ollessani tuli usein tilanteita, jolloin meinasin pyörtyä. Entä jos minulla olisi tuolloin asiakas avustettavana?

Aiemmin harrastin aktiivisesti liikuntaa, mm. kuntosaliharjoittelua ja kahvakuulatreeniä, jotka jätin pois ahdistustuntemusten ja pyörryttävän olon vuoks (kerran kahvakuulaharjoituksen jälkeen pyörryinkin). Yli vuoden ajan liikunta on ollut pelkästään rauhallista kävelyä, koska tuntemukseni estävät rasittavamman liikunnan. Nämä kokemukseni ovat ristiriidassa pyörätestin tuloksen kanssa, vaikka tiedän kuntoni selkeästi laskeneen viime vuosien aikana.

Mitä tarkoittaa verenpaineenmittauksen yhteydessä oleva lause: ”Laskennallinen perinnöllinen vastus on koholla ja pulssin etenemisnopeus on 7.0 m/s, joka on alentunut.”

Onko kammiolisälyönneille tehtävissä mitään muuta, kun tuo jo yli vuoden jatkuvana ollut lääkitys ei ole tilannetta helpottanut?

26/07/2018

Epätietoinen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Bigeminia tarkoittaa sitä, että joka toinen sydämen lyönti on lisälyönti. Kysymyksessä kerrotaan, että bigeminia pääosin lisääntyi rasituksen aikana lukuun ottamatta aivan rasituksen loppua. Tämän asteinen lisälyöntisyys voi vaikuttaa verenkiertoon siten että saavutettu verenpaine jäi tavanomaista matalammaksi ja rasitukseen liittyen voi esiintyä uupumista ja hengästymistä.

EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnissä oli kammiolisälyöntejä 16,4 % kaikista lyönneistä, lyhyitä lyöntisarjoja, runsaasti lyöntipareja sekä mainittua bigeminiaa ja trigeminiaa (joka kolmas lyönti lisälyönti). Lisälyönnit saavat alkunsa yhdestä kohdasta (yksi vallitseva fokus).

Vaikuttaa siltä, että lisälyöntisyys on selvästi oireista ja uhkaa työkykyä. Käytössä oleva beetasalpaajalääkitys (Emconcor-valmiste) on liian tehoton. Suurempi annos saattaisi tuoda vähän lisähyötyä, mutta verenpaine saattaa vastaavasti laskea liikaa. Tässä tilanteessa kannattaisi yrittää varsinaista rytmihäiriölääkitystä, johon löytyy muutamia vaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa oleellisesti sydänsähkökäyrä eli nykyinen EKG. Myös mainituista lisälyönneistä tulee olla riittävästi EKG-näytteitä. Tarvittaessa lääkitys aloitetaan sairaalaolosuhteissa.

Verenpainemittauksen yhteyteen kirjoitettu lause sisältää todennäköisesti kirjoitusvirheen. Sanan ”perinnöllinen” tilalla pitäisi ehkä olla ”perifeerinen”.

31/07/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi