Olen raitis 72 v, vuonna 2010 ohitusleikattu (6 ohitusta) mies (169 cm/71 kg). Verenpaine n.100/70 mmHg. Cardace 2,5 mg, Emconcor 2,5 mg, clopidogrel ja Orbeos 60 mg lääkityksenä. Harrastan säännöllisesti liikuntaa (golf, sauvakävely, pyöräily).
Kesän aikana ekstrat tai tykytys on lisääntynyt merkittävästi. Varsin usein nukkumaan mennessä ja aterian tai ulkona hommailun jälkeen ”ekstroja”voi olla 5-10 kpl minuutissa ja tunninkin yhtä mittaa. Olen muutaman kerran rekisteröinyt niitä Beat2Phone – ohjelmalla ja voin lähettää niistä kopion jos niistä olisi hyötyä.
Auttaako vaivaan lääkityksen muutos, vai olisiko syytä hakeutua kardiologin vastaanotolle? Jos on, niin miten yleisellä puolella voisi päästä erikoislääkärin vastaanotolle?
20/09/2020
Reiska Kurvin
Vastaus
Kysymyksessä kerrottu “ekstra” tarkoittaa sydämen lisälyöntiä. Niitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä ja ne ovat pääasiassa harmittomia, mutta saattavat toki aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia. Hyvänlaatuisuuteen viittaa se, että oireita tulee pääasiassa lepotilassa, kun taas liikunta sujuu entiseen tapaan hyvin ja oireettomasti.
Lisälyöntisyyttä voi yrittää lievittää beetasalpaajalla eli säätämällä Emconcor®-lääkkeen annostusta. Tämä voidaan hyvin tehdä terveyskeskuksessakin. Myös mainitut Beat2Phone -laitteella rekisteröidyt EKG-näytteet voi hyvin näyttää yleislääkärille. Lääkäri tarkistaa samalla, että diagnoosi on oikea eikä kyseessä ole esimerkiksi eteisvärinä.
Jos lisälyöntejä ilmenee erityisesti rasituksessa, niitä on hyvin runsaasti (esim. joka toinen tai joka kolmas sydämen lyönti on lisälyönti pitkiä jaksoja), eikä beetasalpaaja riitä avuksi, voi kardiologi pohtia tilannetta ja muita lääkevaihtoehtoja. Julkisen terveydenhuollon puolella tämä tapahtuu siten, että terveyskeskuslääkäri tekee alkuarvion ja tekee sitten tarvittaessa lähetteen sairaalan poliklinikalle erikoislääkärille.
25/09/2020