Hyppää sisältöön

Hei. Olen 40-vuotias ylipainoinen ja monisairas mies. Minulla on bikuspinen aorttaläppä vaihdettu ja aortta protesitoitu laajentuman vuoksi muutama vuosi sitten. Myös krooninen migreeni ja toistuva vaikea masennus, jonka vuoksi olen eläkkeellä. Totaaliblokki ja tahdistin leikkauskomplikaationa myös. Ongelma on jaksaminen. Olen väsynyt. Olen joutunut myös korona aikana päivystykseen, jossa kaikki labrat ok paitsi Hb 120-130 tavallisesti. Ja sydän röntgenissä lievästi suuri. Myös veren happisaturaatio piippaa ja on 90-95% useasti nousten pienellä hapella normaaliksi. Aloin huolestua, kun sattumalta luin lehdestä, että muuttuvat kynnet on sairauden merkki. Minulla vuoden aikana varpaankynnet muuttuneet kellertäviksi, lohkeileviksi ja kuperiksi. Onko tämä nyt joku sairauden merkki? Sydämen ultrassa en ole nyt muutamaan vuoteen käynyt. Paheita ei enää ole kuin sähkötupakka. Onkohan väsymys vain ylipainosta johtuvaa huonoa kuntoa vai jotain muuta? Kiitos.

20/09/2020

Väsynyt

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.9.2020

Kysyjän sydänsairaus on ollut bikuspinen eli kaksipurjeinen aorttaläppä, johon usein liittyy sydämestä lähtevän suuren verisuonen, aortan laajentuma. Vaikka kysymyksessä ei sitä sanota, leikkauksessa tilalle vaihdettiin kysyjän nuori ikä huomioiden suurella todennäköisyydellä mekaaninen tekoläppä (ei biologista). Mekaanisten tekoläppien toimintaa ei seurata rutiininomaisesti UÄ-tutkimuksella, vaan seuranta on yleensä terveyskeskuksessa.

Mekaanisen tekoläpän vuoksi tarvitaan Marevan®-lääkitys.

Kysyjän ongelma on väsymys ja jaksaminen. Tarinassa ei kerrota tarkemmin, millaisesta väsymyksestä on kysymys. Onko kyseessä puhtaasti rasitukseen liittyvä väsyminen vai muu uupumisen tunne ja kenties lisääntynyt unentarve? Rasitusuupumiseen vaikuttaa varmasti ainakin huono kunto ja ylipaino. On myös aika tavallista, että ylipainoisella on saturaatiomittarilla mitattuna makuulla vähän normaalia alhaisemmat happiarvot, kun vatsa painaa pallealihasta ylös kohti keuhkoja, jolloin keuhkojen kaasunvaihto on vähän huonompaa. Väsymys saattaa aiheutua myös uniapneasta, jolloin yöllä nukkuessa tulee hengityskatkoksia ja veren happi laskee tilapäisesti hyvinkin alhaisiin lukemiin.

Kuvattu kynsien kellertäminen, halkeilu ja paksuuntuminen on todennäköisesti kynsisieni. Asia varmistuisi ottamalla sieniviljely terveyskeskuksessa. Monet sienilääkkeet vaikuttavat Marevan-lääkkeen hoitotasapainoon, siksi diagnoosi kannattaa varmistaa ennen hoidon aloittamista.

25/09/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi