Hyppää sisältöön

Olen 91-vuotias monisairas isoisoäiti. Kysyisin neuvoa sydämen vajaatoimintaan. Minusta on kesällä otettu keuhkokuva, mistä vajaatoiminta kävi ilmi. Sain lääkkeeksi Furesis-nesteenpoistolääkkeen. Siitä ei ole ollut sanottavaa apua. Nilkkani ovat turvoksiaaa ja usein käsivarretkin. MItä tutkimuksia voisin saada, kun olen kovin hegäsrtynyt jo pienimmästäkin liikkeestä. Pahimmillaan hengästyttää pelkkä sängyssä olokin. MInulla on kovaa´yskää useasti ja suu ja suupielet usein rikki. Minjulla on täyttävä olo, vaikka en olisi hiljattain pistänyt mitään suuhuni. Vatsani on kovin turvoksissa.
Omaishoitaja on pyytänyt tk:sta lähetettä laboratorioon pro-BNP verikokeeseen, josta hän oli lukenut lääkäripalstalta: LIsäksi hän pyysi lähetettä sydämen uä-tutkimukseen. Kumpaakaan lähetettä ei annettu. Olenko liian vanha saamaan tutkimuksia?
Muut sairauteni ovat refluksitauti, divertikkelit, sappivaivat, osteoporoosi ja runsaasti kulumia. Kolesterooli on hiukan koholla ja siihen ei ole lääkettä. Minulla on ”laiska vatsa” ja käytän Visibliniä ja Smart Laxia päivittäin.
Lääkkeeni ovat; Nexium, Emconcor, Furesis, Primalgan (pahoinvointilääke) Imovane ja mielialalääke, tarvittaessa Litalgin.
Osteoporoosiin Aclasta injektiohoito 5krt. Polviin 2 kertaa vuodessa ”kukonhelttapistos”.
Haluaisin riittävän lääkityksen vajaatoimintaan, että jaksaisin edes hiukan liikkua hengästymättä!
Olisin kovin kiitollinen vastauksestanne.

08/12/2015

Apu on tarpeen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.12.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä on kuvattu oivallisesti sydämen vajaatoiminnan tyypilliset oireet. Kyllä 91-vuotiaan vajaatoimintaa pitää hoitaa mahdollisimman hyvin elämänlaadun parantamiseksi. Ehdotetuista tutkimuksista BNP-testi ei varmaankaan antaisi oleellista lisätietoa (vaikka se nykyään useimmiten määritetään), koska vajaatoiminnan diagnoosi lienee muutenkin selvä. Sitävastoin ultraäänitutkimus on keskeisen tärkeä vajaatoiminnan syyn selvittämisen ja tarkemman luonnehtimisen kannalta, ja sillä on vaikutusta hoidon valintaan. Nesteenpoistolääkitys on varmasti oikeansuuntainen toimenpide, mutta onko annos riittävä ja pitäisikö käyttää useampaa kuin yhtä nesteenpoistolääkettä, ovat vastausta odottavia kysymyksiä. Munuaisten toimintaa ja suolatasapainoa kuvastavat verikokeet samoin kuin tieto verenpaineesta ja sydämen rytmistä ovat myös välttämättömiä tehokkaan ja turvallisen hoidon kannalta.

09/12/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset