Hyppää sisältöön

Olen 74-vuotias mies, sairastanut sydäninfarktin vuonna 1999. Vuoden 2010 huhtikuussa todettiin eteisvärinä ja aloitettiin Marevan-hoito. Miten haitallista on viinin tai yleensä alkoholin käyttö ajatellen lääkitystäni? Olen kuullut, että alkoholi lisää Marevanin vaikutusta.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Sydänliiton Marevan-hoidon opas (vuoden 2009 painos) toteaa: ”Alkoholin vaikutusta Marevan-hoitoon ei tunneta tarkkaan, ja siinä on isoja yksilöllisiä eroja. Runsas alkoholinkäyttö voi joko heikentää tai voimistaa varfariinin vaikutusta. Kerralla juotu iso alkoholimäärä suurentaa verenvuodon riskiä. Pitkään jatkunut päivittäinen alkoholinäyttö voi puolestaan kiihdyttää varfariinin poistumista elimistöstä, mikä suurentaa tukosriskiä.

Satunnainen alkoholin kohtuukäyttö eli 1-2 annosta vuorokaudessa ei vaikuta Marevan-hoidon tehoon. Yksi alkoholiannos tarkoittaa pulloa keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl vahvaa alkoholia. Alkoholia pitää välttää kokonaan, jos potilaalla on alkoholin aiheuttama sydänlihassairaus (kardiomyopatia) tai jokin maksasairaus.”

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset