Hyppää sisältöön

Minulla diadnosointiin laaja molemminpuoleinen keuhkoembolia pari kuukautta sitten. Minulla on Marevan käytössä ja hoitotasolle olen päässyt. Toipuminen on ollut nopeaa. Oma normaali kävelyvauhti palautui vajaassa kahdessa viikossa. Neljän viikon jälkeen pystyin hölkkäämään tasamaalla ja viiden viikon päästä hölkkäämään loivat nousutkin.

Taustalla on usean vuoden kestävyysliikuntaa, geeniperimä ja ehkäisypillerit aiheuttivat sairastumisen, ikää on 49 vuotta.

Ei ole hengenahdistusta, ei uupumista eikä kipuja. Välillä hetkellistä epänormaalia tuntemusta rintakehässä, mutta ei muuta.

Kuinka Marevan vaikuttaa sykearvoihin? Tällä hetkellä vauhti/tehot sykkeiden kanssa eivät ole samalla tasolla kuin ennen sairastumista. Syke nousee herkästi ylö. Veri on ohuempaa, niin sydän joutunee pumppaamaan tiheämpään välittääkseen hapea lihaksiin?

Milloin voi aloittaa tehokkampien harjoituksien tekemisen?

29/08/2016

keuhkoemboliaan sairastunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.8.2016
Päivitetty 4.6.2018

Varfariinista (Marevan) paljon käytetty nimitys ”verenohennuslääke” on virheellinen ja harhaanjohtava. Siksi sivuillamme käytetään ilmaisua veren hyytymistä estävät lääkkeet. Veri on ”paksua” eli normaalia vähemmän juoksevaa (samassa mielessä kuin siirappi on paksumpaa kuin vesi) esimerkiksi silloin, kun veressä on huomattavasti normaalia enemmän puna- tai valkosoluja (eräissä veritaudeissa) tai tiettyjä valkuaisaineita.

Marevan-hoidon aikana veri ei ole ohuempaa eli juoksevampaa kuin ilman hoitoa, vaan suonissa virtaa aivan normaalin paksuista verta. Ero on siinä, että veren hyytyminen ei käynnisty niin herkästi kuin muulloin. Siksi haavat vuotavat normaalia kauemmin ja mustelmlia voi syntyä herkemmin. Myöskään sairaustiloihin liittyvien, laskimo- tai valtimosuonia tukkivien hyytymien synty estyy, mikä luonnollisesti on hoidon tarkoitus.

Marevan ei siis vaikuta sykkeeseen eikä suorituskykyyn. Kysyjän havainnot voivat johtua siitä, että keuhkovaltimoita tukkineet hyytymät eivät vielä ole täysin poistuneet. Kyse voi olla myös yksinkertaisesti kunnon huonomenisesta pakollisen harjoitustauon aikana.

Rasituksen vähittäiselle lisäämiselle omia tuntemuksia seuraten ei ole estettä. Marevan on esteenä ainoastaan kontaktityyppisille tai muille loukkaantumisriskiä sisältäville urheilu- ja liikuntamuodoille.

29/08/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset