Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Margariinit ja kolesteroli

Kysyisin margariineista, kun niiden käyttö on sydänterveyden kannalta suositeltavaa. Itse olen saanut lääkäriltä ohjeen käyttää kolesterolia alentavia margariineja sen jälkeen, kun statiinit lopetettiin sivuoireiden takia.
Nyt puhutaan kuitenkin paljon epäterveellisestä palmuöljystä (jonka tuotanto myös on epäeettistä). Sitä näyttää olevan lähes kaikissa margariineissa, myös kolesterolia alentavissa.
En kuitenkaan halua enää käyttää tuotteita, jotka sisältävät palmuöljyä. Olen laittanut ko. öljyn kokonaan boikottiin. Ainoa margariini, jossa sitä ei ole, on Keiju kolmen öljyn margariini. Siinä on sitten taas kookosöljyä, joka sekin kovaa rasvaa.
Kun kovia rasvoja pitäisi välttää (kolesterolini on ollut korkeimmillaan 8 ja LDL n. 5), niin ei taida olla mitään tuotetta missä niitä ei olisi. Pelkkää öljyä on leivän päällä hankala käyttää, kun valuu ja sotkee.
Olen sitten syönyt ajoittain myös kreikkalaistyyppistä kolesterolia alentavaa jugurttia. Siinäkin näyttää kuitenkin olevan kermaa. Aika ristiriitaista.
Kun en pysty kolesterolilääkkeitä vaikeiden sivuoireiden takia käyttämään ja FH-tautia minulla ei testien mukaan ole, (joten en saa edes sitä vaihtoehtoista lääkettä), niin ruokailusta on tullut aika haastavaa, kun mitään ei kohta enää uskalla syödä. Paino pian alipainon puolella.
Kolesteroli kuitenkin pysyy. Se on noussut nykyisiin lukemiin vasta vaihdevuosien alkamisen jälkeen, joten sillä asiassa ilmeisesti suurikin merkitys. Ikää 57 v.

11/04/2019

Mitä enää uskaltaa syödä

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 21.11.2019

Naisilla veren kolesterolipitoisuus usein nousee vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeenin vaikutus vähenee, joten ruoka-asioiden tarkastelu on hyvä keino vaikuttaa asiaan.

Kaikissa margariineissa on jonkin verran kovaa rasvaa, koska muuten tuote olisi rakenteeltaan nestemäistä, kuten öljy. Siksi niissä on käytetty kovan rasvan lähteenä palmuöljyä, kookosrasvaa tai maitorasvaa (voita). Näiden rasvojen osuus koko tuotteessa on kuitenkin niin pieni, että tyydyttyneen, kovan rasvan osuus koko tuotteessa jää alle 30 %:iin, joten tuote sopii hyvin kolesterolia alentavaan ruokavalioon.

Jos ei halua käyttää kasvistanolia tai -sterolia sisältäviä margariineja palmuöljyn takia, voi käyttää Sydänmerkki-margariinia (Keiju 3 öljyä ei sisällä palmuöljyä) ja hyödyntää muita elintarvikkeita, joihin on lisätty kasvistanolia tai -sterolia. Jos tällaisessa tuotteessa on Sydänmerkki, tuote soveltuu kokonaisuudessaan sydänterveyttä edistävään ja kolesterolia alentavaan ruokavalioon. Sydänmerkki-tunnus myönnetään tuotteelle, jonka ravintosisältö täyttää tuoteryhmälle asetetut kriteerit. Vaikka mainitussa kreikkalaistyyppisessä jogurtissa on käytetty valmistusaineena kermaa, sen määrä on sen verran pieni, että tuotteen rasvakoostumus on kriteerit täyttävä.

Levitteitä voi valmistaa myös itse. Jos niiden rasvapitoisuus on pieni, päivittäisen pehmeän rasvan riittävän saannin voi varmistaa esimerkiksi käyttämällä öljyä tai öljypohjaisia kastikkeita salaatissa.

Ruokavalio voi pysyä monipuolisena ja ravitsevana kolesterolin alentaminen ja ikääntymisen haasteet jo ennakolta huomioon ottaen. Erityisesti on hyvä huolehtia riittävästä energian ja proteiinin saannista. Lisäenergiaa saa lisäämällä ateriakertoja päivässä, erityisesti, jos suurempien annosten syöminen ei onnistu. Energiamäärää voi lisätä öljyllä, majoneesilla, avokadolla, pähkinöillä ja rasvaisella kalalla. Näiden rasva on pehmeää, joten ne myös samalla alentavat kohonnutta kolesterolia.

21/11/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi