Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Mummo matkustaa

Hei! Olen 72v FH-tautinen mummeli. Kaulavaltimoni on todettu hiukan ahtautuneiksi. Pari vuotta sitten lentokoneen nousussa sain näköhäiriön (vinoviivoituksen), joka kesti hetken. Eteisvärinä on koettu kerran. Sain sen jälkeen Pradaxa 150 mg. Nyt verenpaineet 3 lääkkeen johdosta hyvät. Olen lähdössä 3.11 Kanarialle. Oloni mielestäni ihan ok. En juo kahvia enkä alkoholia ennen koneeseen nousua.
Auttaako lisähappi koneessa jos ongelmia? Pitääkö käydä lääkärin puheilla ennen matkaa?

12/10/2018

silmissä ei vikaa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.11.2018

Tarinasta ei käy ilmi, mikä oli kuvaillun näköhäiriön syy. Mahdollisesti aiheuttaja ei koskaan selvinnytkään. Näköhäiriölle kun voi olla monia erilaisia syitä.

FH-tauti (familiaalinen hyperkolesterolemia) aiheuttaa ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista ja ahtautumista. Olettaisin, että sairaus on kysyjällä hyvässä hoidossa statiinilääkityksellä tai uudemmilla PCSK9-lääkkeillä. Kaulavaltimoissa on todettu ahtautumista, mutta onneksi vain vähän. Tehokkaalla lääkityksellä valtimoiden ahtautuminen voidaan pysäyttää. Ateroskleroosi voi aiheuttaa aivoinfarkteja tai ohimeneviä aivoverenkierron häiriöitä. Samanlaisia oireita voi aiheuttaa myös eteisvärinä, ja siksi kysyjällä onkin käytössä myös tehokas antikoagulaatiohoito Pradaxa-lääkkeellä.

Lentokoneessa varalla oleva lisähappi on tarkoitettu vain hätätilanteita varten. Jos siis matkustaessa ilmenisi oireita, kuten esimerkiksi hengenahdistusta, tulee lisähapen tarve arvioida erikseen. Lähtökohtaisesti rintakipua tai rytmihäiriökohtausta ei hoideta lisähapella. Tätä kirjoittaessa kysyjä on jo Kanariansaarilla loman vietossa. Kun lähtökohtaisesti vointi on ollut hyvä ja lääkitys kohdillaan, en epäile etteikö matkakin olisi voinut sujua hyvin.

09/11/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi