Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Murhetta eteisvärinästä

25.4.23 sain dg.I48, kohtauksittainen eteisvärinä. Tämä oli jo 10v sitten Holterissa, mutta jäänyt huomiotta. Ultrassa lvedd 45mm, seinämät 10mm, ef 70%. Aortan tyvi 36mm, vasen eteinen kookas 44mm. Sydämen oikea puoli kooltaan normaali, keuhkovaltimopaine norm.rajoissa. Ei uä- kontrolleja. Miksihän, ikä, toivoton tilanne?

Sain vain reseptit kouraan ja siinäpä se. Kävin 2.5. itkun kanssa yksityisellä ultrassa, joka muuten sama, mutta vasen eteinen 47mm, Kysynkin ennustetta, voinko elää edes 5v, olen nyt 77v.?

Mitä voin tehdä asialle? Lääkitys Eliquis 5mg×2, Atacand 8-12 mg ×1, Hydrex semi 0,5×1 metoprolol 47,5mg 1×1.  Voinko ottaa metoprololia vain puoliskon, koska silloin pulssi pysyy noin 55, ja muuten väsyn, lihon ja ei ole suurta apua olooni. Pahiten tunnen oireet illalla nukkumaan mennessä, öisin hikoilen, sitä ollut pitkään ja olen valittanut lääkärille, mutta PVK verikoe ja siinä se.

Pyytäisinkin sieltä apua. Onko tilanteeni toivoton? Ei olisi kannattanut googlettaa kaikkia sivuja. Toivon melkein, etten olisi mennyt lääkäriin, koska olen nyt vain ahdistunut ja pitkät itkut iltaisin. Kumpi ultra on oikea, vai onko jo viikossa kasvanut 3mm?

07/06/2023

Pelokas mummu 77v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 16.6.2023

Onneksi eteisvärinä ei ole hengenvaarallinen rytmihäiriö. Toki oireet voivat olla epämiellyttäviä, ja siten rytmihäiriö saattaa heikentää elämänlaatua, mutta oikealla lääkityksellä eliniän ennuste on oikeastaan sama kuin ilman diagnoosia. Voisi oikeastaan onnitella, että rytmihäiriön nimi on saatu selville ja käytössä on nyt asianmukainen lääkitys. Eteisvärinään liittyvä haitallisin tapahtuma on nimittäin aivoverenkiertohäiriö. Usein rytmihäiriö saattaa ilmaantua oireettomana, jolloin se havaitaan ensimmäisen kerran vasta sairaalassa aivoinfarktin yhteydessä. Tässä tapauksessa sellaista vahinkoa ei ole päässyt tapahtumaan, ja tehokkaalla lääkityksellä (tässä tapauksessa Eliquis) estetään haittatapahtuman ilmaantuminen.

Metoprololi on beetasalpaaja, ja sen tarkoitus on estää eteisvärinäkohtauksia ja siten rytmihäiriön aiheuttamia hankalia oireita. Jos rytmihäiriö kuitenkin tulee, lääkkeen avulla sydämen rytmi saadaan sopivan rauhalliseksi. Teho riippuu annoksesta ja valmisteesta. Jos lääke tuntuu tehottomalta, löytyy muitakin vaihtoehtoja.

Sydämen ultraäänessä mitatut eteisen koot 44 mm ja 47 mm ovat käytännössä samat. Koska lokerot mitataan vähän eri kohdista, mittaustarkkuus saattaa helposti heittää muutamia millimetrejä tutkijasta riippuen. Tämä ei siis tarkoita sitä, että vasen eteinen olisi lähtenyt dramaattiseen kasvuun. Muutenkin eteisen koolla ei ole eliniän ennusteen kannalta mitään merkitystä. Toki se ennustaa eteisvärinän taudinkulkua, eli jos eteiset ovat jo laajat, rytmihäiriö tulee todennäköisesti olemaan ennen pitkää pysyvä rytmi. Tämäkään ei ole elämän loppu. Monet elävät vuosikymmeniä hyvää elämää, vaikka eteisvärinä on koko ajan päällä.

Sydänyhdistyksestä ja Sydänliiton vertaistukijoista löytyy paljon henkilöitä, joilla on aivan sama rytmihäiriötaipumus. Heiltä saa hyvää vertaistukea, joka auttaa ymmärtämään elämää sairauden kanssa.

16/06/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi