Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Mustikat ja terveys

Sairastan mm. flimmeriä (4vuotta) ja iriittiä (32v). Lääkityksinä Tambocor 200 mg ja Emconcor. iriitin puhjetessa useiden viikojen mittaiset
silmätipat kortisonia ja laajennustippoja ja ultracortenolia yöksi. Sairastan iriitin 3-4 kertaa vuodessa.

Nyt olen kuluvan vuoden alusta asti käyttänyt aamuisin suolattoman kaurapuuron kyytipoikana 1dl pakastemustikoita ja tietysti ilman sokeria.
Tänä vuonna ei yhtään iriittiä.
Esim. heinäkuun aikana oli 24 flimmeripäivää/31pv usein sekä aamu- että iltamittauksessa. Flimmerit alkoivat pikkuhiljaa myöskin rauhoittua ja elokuussa oli 14 flimmeripäivää/31pv, useimmat aamuisin. Nyt syyskuussa on ollut yksi aamuflimmeri.
En ole myöskään rättiväsynyt kuten koko alkuvuoden ja vielä esim.heinäkuussa.
Ihmettelen, olisiko iloinen ja virkeä oloni säännöllisen mustikkakuurin ansiota! Onhan metsää kutsuttu kansalaisten terveysaitaksi.

08/09/2016

Uskomuksia ja sattumia?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kukapa tietää! Yksittäistapauksissa syy-seuraussuhteiden arviointi on väistämättä epävarmaa. Suhtautuisin siten, että otetaan kiitollisina vastaan kysyjän terveydentilan myönteiset muutokset, eikä hänellä ainakaan ole mitään syytä luopua mustikansyöntitavastaan. En kuitenkaan menisi lupaamaan, että muutkin saavuttaisivat yksittäisellä muutoksella noin suuria terveyshyötyjä.

09/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi