Hyppää sisältöön

Olen 23-vuotias normaalipainoinen nainen. Vuosi sitten tyhmyyksissäni lähdin kuumeessa buranan voimilla bilettämään ja kun en vielä ollut kunnolla toipunut kävin kevyellä hölkällä. Hölkän aikana aloin saada tykytyksiä. Diagnoosi sydänlihastulehdus.

Toivuin hitaasti, mutta kesällä sydänfilmi ja verikokeet ok, ei sydänoireita.

Syksyllä aloin saada runsaasti lisälyöntejä (ennen niitä ei ole ollut koskaan) ja oloni on väsynyt. Lisälyöntejä tulee yksittäin ja sarjoina sekä levossa, että rasituksessa. Joinain päivinä paljon, joinain ei yhtään. Varsinkin jos pidätän hengitystäni vahingossa, sydän saattaa muljahtaa. Huimausta ja huonovointisuutta on hieman. Kävin ultrassa ja rasituskokeessa. Kumpikin ok, joskin ultrassa korkea syke, koska jännitin. Pelottaa silti, että sydämessä on jotain vikaa varsinkin sydänlihastulehduksen jäljiltä. Voiko olla ja voiko tämä pahentua? Uskallanko urheilla, vaikka sydän jysähtelee?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Flunssaan liittyvät lievät sydänlihastulehdukset paranevat aina. ”Lievä” ei tässä tarkoita, ettei oireita ja haittaa olisi ollut runsaastikin, vaan sitä, ettei seurannut sydämen vajaatoimintaa, vakavia rytmihäiriöitä eikä sairaalahoidon tarvetta, kuten vaikeassa sydänlihastulehduksessa.

EKG:n ja tulehdusarvojen normaalistuminen osoittaa tulehduksen parantuneen. Myöhempi ultraäänitutkimus osoittaa, että sydämeen ei jäänyt rakenteellista vikaa ja hyvin sujunut rasituskoe puhuu omalta osaltaan samaa.

Rytmihäiriötaipumusta voi silti jäädä. Osin rytmihäiriöt ovat varmaankin todella seurausta sairastetusta tulehduksesta, mutta osansa voi olla korostuneella huomion kiinnittämisellä sydämen rytmiin. Huoli ja jännitys pahentavat rytmihäiriötaipumusta ja lisäävät niistä aiheutuvia tuntemuksia. Olen aiemmissa vastauksissa puhunut itsetarkkailun kierteestä.

Lisälyönnit eivät ole vaarallisia vaikka olisivat kiusallisia. Ne eivät ole este kunnon kohentamiselle liikuntaa maltillisessa tahdissa lisäämällä.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset