Siirry sisältöön

Olen 60-vuotias nainen. Noin vuosi sitten holtter-mittauksen mukaan minulla todettiin 3500-4000 lisälyöntiä vuorokaudessa. Sain Propral-lääkettä. En ole aiemmin uskaltanut niitä ottaa, koska on astmaoireita, alhainen verenpaine ja alhainen pulssi. Nyt on tullut yskää ja hengästyn helposti rasituksessa ja toisinaan rinnan kohdalla ahdistavaa olo. Otin tänään yhden propralin ennen hiihtoa. Hiihdin 10 km ja mittasin heti sen jälkeen pulssini ja se oli 51. Ennen hiihtoa ja lääkkeen ottoa pulssi oli 57. Onko pulssini aivan normaali, kun se oli fyysisen rasituksen jälkeen vain 51, olisiko aiheellista mennä uudelleen lääkäriin. Tilaan kyllä ajan tk:hon, jospa pääsisin tutkimuksiin.

Terveelliset elämäntavat

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Lisälyöntien osalta oleellista on arvioida sydämen tila. Jos sydän on terve, ei lisälyöntien hoitaminen lääkkeillä ole ole oleellista eikä siitä ole muuta hyötyä kuin lisälyöntien aiheuttamien tuntemusten mahdollinen väheneminen. Vähintään sydänäänten kuuntelu ja EKG on tarpeen tehdä, usein tehdään myös ultraäänitutkimus.

Olen kysyjän kanssa samaa mieltä siitä, että hänen tilanteessaan Propral-lääkkeeseen on syytä suhtautua varovasti kysymyksessä luetelluista syistä.

Hitaan sykkeen suhteen on tärkeää arvioida sen aiheuttamaa haittaa. Selvää on, että jos hidaspulssisuus aiheuttaa huimausta tai heikotusta, puhumattakaan pyörtymisestä, on harkittava tahdistimen asennusta. Tilanteessa, jossa lepopulssi on hidas, mutta ei vielä aiheuta merkittäviä oireita, ja lisäksi syke nousee rasituksessa haittaavan laiskasti, tahdistinta voi myös harkita. On myös otettava huomioon, että hengästyminen ja ahdistus rasituksessa voi johtua monesta syystä. Pitäisin ainakin rasituskoetta aiheellisena.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset