Hyppää sisältöön

Minulle laitettiin LCX n 2 lääkeainestenttiä ja lääkeainepallolaajennus 12/2014. Jatkossa Primaspan 100 jatkuvasti ja Plavix/klopidogrel 75mg/vrk 12kk ja losartan 50mg. Nyt on tilanne se, että on tullut lääkityksen aloittamisen jälkeen (5kk) kovasti ihottumaa, joka lisääntyy käsivarsien sisäsivuille ja reisien sisäpinnalle. Ei kutinaa eikä kipua, mutta punoittaa ja kuivuu. Olin puhelinyhteydessä sydänpolin kardiologiin, joka sanoi, että voin lopettaa Plavixin nyt. Ehdottelin, että voisin koettaa primaspanin lopetuksella, jospa ihottuma johtuu siitä ja voisin käytellä plavixia jatkossakin.
Olen lukenut että Plavix/Klopidogreeliä ei sais lopettaa alle 12 kk käytön ja pelottaa että tulee stenttitromboosia yms. harmia.
Haluaisin mielipiteen tähän asiaan; uskallanko lopettaa Plavixin käytön?
Terveystilanne muuten ok.
ps. en saa vastaanottoaikaa toimenpiteen tehneelle kardiologille ennen syyskuuta enkä voi odottaa niin kauan. Puhelimitse asia jäi vaivaamaan.

14/06/2015

Mies 67v.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 15.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Käytännöksi on muodostunut antaa lääkestentin asentamisen jälkeen vuoden verran verihiutaleiden kaksoisestohoitoa, joka koostuu yleensä asetyylisalisyylihaposta (ASA, mm. Primaspan) ja yhdestä kolmesta seuraavasta: klopidogreeli (Plavix), tikagrelori (Brilique) tai prasugreeli (Efient). Tämän jälkeen jatketaan yleensä yhdellä lääkkeellä, yleisimmin ASAlla, mutta halpojen klopidogreelivalmisteiden tultua saataville yhtä hyvin sellaisella, jos ASAn siedossa on ongelmia (allergia tai vatsaärsytys). Kaksoishoidon vuoden kesto ei ole kiveen hakattu. Viime aikoina on tullut tutkimuksia, joiden mukaan puolen vuoden hoito saattaa riittää yhtä hyvin. Kardiologin ohje yhden lääkkeen hoitoon siirtymisestä on siis perusteltu. En tietenkään voi arvioida, onko kysyjän ihottuma lääkeaineperäinen ja jos on, mikä lääke on aiheuttajana. Siinä mielessä voi vetää vaikka arpaa, kumman lääkkeen (Primaspan vai Plavix) lopettaa, kunhan toista niistä jatkaa ja seuraa, häviääkö ihottuma.

15/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset