Hyppää sisältöön

Olen 65-vuotias nainen. Jo vuonna 1998 todettu sepelvaltimotauti ja siihen lääkkeet: asa.dilzem.isangiina, simvastatin. Kuitenkin sydäoireet pakottavat hakeutumaan sairaalahoitoon. Nyt muutama vuosi on sanottu oleva prinzmetallin angiina. Mitä se todellisuudessa tarkoittaa?

Sydäntapahtuma tulee hyvin useasti levossa: painon tunne rinnalla ja kipu, joka säteilee leukaperiin asti. Viimeinen angio tehty 2006, jossa ei isompia tukoksia ollut. On sanottu täällä sairaalassa:nitro invaasio auttaa ainoastaan. Miten prinzmetallin angiina todennetaan?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Vuonna 1959 amerikkalainen kardiologi Myron Prinzmetal kuvasi angina pectoriksen muodon, jota hän kutsui ”variantiksi” eli poikkeavaksi. Poikkeavaa siinä on kipujen ilmeneminen levossa, ei rasituksessa kuten tyypillinen angina pectoris. Prinzmetalin angina johtuu sepelvaltimon supistelusta (spasmista), jolloin sydänlihas joutuu hapenpuutteeseen kunnes spasmi laukeaa itsestään tai lääkkeellä (lähinnä nitro). Varjoainekuvauksessa sepelvaltimoissa voi olla seinämämuutoksia, mutta ei tiukkoja ahtaumia. Diagnoosi on varma silloin, kun kipukohtauksen aikana todetaan tyypillinen EKG-muutos (ST-segmentin nousu, ei vajoama kuten tyypillisessä anginassa). EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (Holter) voi olla tarpeen. Aina EKG-varmistus ei onnistu, jolloin joudutaan tyytymään epävarmempaan oirediagnoosiin. Suomessa diagnoosin tekoon ei käytetä spasmin aiheuttamista sepelvaltimoon annettavalla lääkeruiskeella, koska tähän liittyy riskiä.

Rintakipukohtauksien ehkäisyyn ja hoitoon käytetään kysymyksessä mainittuja lääkkeitä. Tärkein lääke on kalsiumkanavan salpaaja (Dilzem on yksi niistä). Annos on nostettava riittävän suureksi. Jos kipukohtaukset eivät esty suurellakaan annoksella eikä tyypillistä EKG-muutosta ole saatu esiin, on mietittävä muita diagnooseja (kuten niin sanottu X-oireyhtymä eli Syndroma X, jolla tarkoitetaan tuntemattomasta syystä johtuvaa tyypiltään sydänperäiseksi sopivaa rintakipua).

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset