Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Rytmihäiriöt tahdistinasennuksen jälkeen

Hei

Olen 68-vuotias mies. Kolme vuotta sitten minulle tehtiin ablaatio eteisvärinän vuoksi. Toimenpide on tehonnut, eikä flimmereitä ole esiintynyt.

Liikuntaa olen harrastanut säännöllisesti. Pituutta 177 cm, painoa n.89 kg. Muutaman vuoden on ollut oikea haarakatkoskin.

Minulle asennettiin reilu viikko sitten tahdistin sydämeen. Syynä olivat lyhyessä ajassa ilmaantuneet tajunnanmenetyskohtaukset. Edeltävinä oireina olivat parin viikon ajan olleet, lievässä rasituksessa alkaneet rytmihäiriötuntemukset, ja samalla sykkeen harventuminen. Ennen tahdistimen laittoa sairaalassa ilmeni useiden sekunttien katkoksia.

Tahdistintoimenpiteen jälkeen on ollut lievähköjä ohimeneviä huimaukseen viittaavia tuntemuksia. Tuntemukset ilmenevät lähinnä levossa tai paikallaan ollessa. Esim. kävellessä olo tuntuu ihan normaalilta. Välillä, harvakseltaan tuntuu ikäänkuin muutamia lisälyönneksi tulkitsemiani hyppäyksiä. Yksittäinen lievähkö tuntemus rintalastan kohdalla käväisi eräänä iltana.

Koska aikaisemmin ei ko. laitteesta ei ole kokemuksia, niin näitä kysymyksiä tulee väkisinkin mieleen. Verenpainearvot ovat jääneet hieman koholle toimenpiteen jälkeen. Losartan lääkitys kyllä siihen on. Lixiana on muuten jatkuvana lääkityksenä.

23/02/2020

Turhaanko huolestun?

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 28.2.2020

Kysyjän kuvailemassa tilanteessa on kyse sairaan sinuksen oireyhtymästä. Siinä sydämen ”pääsähkökeskus” alkaa lakkoilla, jolloin sydän jättää lyömättä useiden sekuntien ajaksi, verenpaine laskee ja ihminen pyörtyy.

Asia korjaantuu tahdistinhoidolla.

Tahdistin on nyt turvana, kun lakkoilua esiintyy. Muutoin tahdistin antaa sydämen normaalin rytmin toimia.

Tahdistin ei poista muita rytmihäiriöitä. On hienoa, ettei eteisvärinää ole esiintynyt ablaatiotoimenpiteen jälkeen, ainakaan oireisena. Eteisvärinäkohtauksia voi aivan hyvin tulevaisuudessa tulla, tahdistin ei niitä estä. Tahdistin ei myöskään estä kuvauksessa mainittuja lisälyöntejä.

Tahdistinasennuksen jälkeen muiden rytmihäiriöiden hoito on selvästi helpompaa, kun nyt voidaan käyttää esimerkiksi beetasalpaajalääkitystä jos rytmihäiriöt ryhtyvät kovastikin vaivaamaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi