Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kardiomyopatiat / Sairaalahoidon pituus nuorella sydänpotilaalla

Hei! Pojallani, 28 vuotias, todettiin Dilatoiva Kardiomyopatia ja sydämen vajaatoiminta (26%), lääkäri oli sanonut, että sydän laajentunut noin 7 cm. Kun hän joutui sairaalaan (ollut puoli vuotta erilaisia oireita, jotka käsittänyt muuksi), vietiin hänet sydäntarkkailuun, jossa äitinä sain aika vähän tietoa (pojalleni kerrottiin, mutta oli niin lääkityksessä, ettei oikein kaikkea edes muista) minulle kerrotiin, että tilanne on vakava ja sanottiin, että tahdistin ilmeisesti asennetaan. Lähinnä nyt kiinnostaa sellainen, että joutuessaan sairaalaan, arviot olivat, että sydäntarkkailussa menee noin viikon verran ja osastolla noin 3-4 viikkoa. Ettei koskaan laiteta tällaisen diagnoosin kanssa heti kotiin, saa rauhassa opetella sairaalassa uudet elintavat ruokailun, juomisen ja liikkumisen suhteen ja voidaan kutsua jo sairaalaan Karpatian tukihenkilöitä yms. Loppuen lopuksi sydäntarkkailussa poikani oli 4 päivää ja osastolla vain yhden päivän ja laitettiin kotiin. Nyt hän on kotona, valtava kasa lääkkeitä (betasalpaaja, verenohennuslääkkeet, muita sydänlääkkeitä ja antibiootti kun tulehdusarvot nousivat sairaalassa yli 250) ja ohjeina ettei saa syke nousta yli 120 ja nestettä max 2000 ml / vrk ja tietenkin tupakka, alkoholi yms pois. Kahden kk kuluttua magneettikuva yms. Äitinä olen peloissani ja ihmeissäni, että pari päivää sitten ei uskallettu ennustetta antaa edes selviämisestä ja tilanne näytti todella pahalta ja viiden päivän päästä ollaankin jo kotona…. Onko se ihan normaalia sitten kuitenkin päästä niin pian kotiin…?

13/02/2017

Dilatoiva Kardiomyopatia

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sairastuneen nuoren miehen äitiä jäi askarruttamaan nopea kotiutus sairaalasta uuden diagnoosin kera. Potilaalla oli todettu dilatoiva kardiomyopatia, joka on vakava sairaus. Alkuvaiheessa oli puhuttu usean viikon pituisesta sairaalahoidosta, mutta lopulta kotiutus tapahtui muutamassa päivässä.

Lopullinen sairaalahoidon kesto, muutamia päiviä, kuulostaa tavalliselta ja järkevältä ajalta. Ensimmäiset hoitopäivät kertovat paljon taudin luonteesta. Alkuvaiheen telemetrialla eli sydämen rytmin tarkkailulla saadaan jo aika hyvä käsitys, liittyykö tautiin vakavia rytmihäiriöitä joiden vuoksi sairaalaseurantaa pitäisi pitkittää. On aivan totta, että nopean kotiutumisen vuoksi monet asiat voivat jäädä epäselviksi. On paljon lääkkeitä, nesterajoitukset, työkykyasiat jne. Yleensä sairastunut ei pysty omaksumaankaan kaikkea tarjottua tietoa sairaalassa ollessaan ja monet kysymykset heräävät vasta kotiutumisen jälkeen. Tästä syystä olisi erityisen tärkeätä, että potilaalle järjestettäisiin ensimmäinen polikliininen seurantakäynti jo pian kotiutumisen jälkeen, tapauksesta riippuen esimerkiksi 2-3 viikon kuluttua. Samoin mainittu sydämen magneettikuvaus tehdään tämän tyyppisessä tapauksessa jo sairauden toteamisen alkuvaiheessa. Sydänlihassairauksien potilasyhdistys, Karpatiat, antaa tukea ja tietoa potilaalle ja omaisille.

24/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi