Hyppää sisältöön

Potilaalla on sydämen vajaatoiminta, joka on syövän solunsalpaajien haitta. Haitta on todettu UÄ:llä, ja ejektiofraktio, joka sytostaattien hoidon yhteydessä oli mitattu 52 %, nyt on 45 %. Henkilö on kuntoutuslomalla, joka loppuu 31.12.2015. On muitakin hoidon haittoja, joiden syystä ei voi enää palata vanhaan työpaikkaan? Kun työkyky on rajoitettu muuten, uudelleenkoulutus on ongelmallinen, kun monia ammatteja pitävät pois suljettuna. Onko syytä keskustella vakuutusyhtiön asiantuntijan kansa sairauseläkkeestä? Kuinka vähän on se 45 %?

04/11/2015

Työkyvyttömyys

Vastaus

Mikko Syvänne, Marjaana Kirjavainen
Julkaistu 4.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Vasemman kammion ejektiofraktion normaalialueen alaraja on 50 %, joten 45 % on vain lievästi alentunut arvo. Tilapäisen tekijän aiheuttama alenema saattaa korjaantuakin. Ejektiofraktiota käsitellään enemmän täällä. Alentunut ejektiofraktio ei vielä välttämättä merkitse sydämen vajaatoimintaa.

Työkyvyn tai -kyvyttömyyden arvio perustuu henkilön toimintakykyyn suhteessa hänen ammattinsa vaatimuksiin. Diagnoosi tai jokin toimintaluku (esimerkiksi ejektiofraktio) ei automaattisesti merkitse työkyvyttömyyttä. Viulunsoittaja voi olla työkyvytön vasemman pikkusormen vian vuoksi ja työkykyinen esimerkiksi selkäsairaudesta huolimatta, kun taas raskaan ruumiillisen työn tekijällä voi olla toisin päin. Lääkäri lausuu mielipiteensä työkyvyttömyydestä B-lausunnolla. Ne, joilla on voimassa oleva työsuhde, voivat kääntyä työterveyslääkärin puoleen saadakseen lausunnon. Muussa tapauksessa hoitava lääkäri joko poliklinikalla tai terveysasemalla voi sen tehdä. Voi hakeutua joko työkyvyttömyyseläkkeelle tai ammatillisen kuntoutuksen kautta uudelleen koulutettavaksi. Eläkeratkaisu edellyttää, että haitta on pysyvä asianmukaisesta hoidosta huolimatta. Myös kuntoutustukea (aikaisemmin määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä), jolla kyseinen henkilö ilmeisesti nyt on, voidaan jatkaa, jos kuntoutuksella voidaan parantaa työkykyä.

Joka tapauksessa tulee ensin olla yhteydessä lääkäriin työkyvynarvion suhteen ja neuvotella lääkärin kanssa vaihtoehdoista. Eläkevakuutusyhtiö tekee lääkärin lausunnon ja muiden mahdollisten tietojen perusteella ratkaisunsa, joka voi olla kuntoutus, uudelleen koulutus tai työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen riippuen siitä mitä on haettu. Vakuutusyhtiön työntekijään voi itsekin ottaa yhteyttä. Monissa vakuutusyhtiöissä on kuntoutussuunnittelijoita, jotka voivat auttaa sopivan vaihtoehdon löytämisessä. Sairaaloiden poliklinikoilla työskentelee myös sosiaalityöntekijöitä, jotka osaavat auttaa.

04/11/2015

Mikko Syvänne, Marjaana Kirjavainen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi