Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Satunnainen, jatkuva vai krooninen eteisvärinä?

Oli selvä eteisvärinä, joka todettiin päivystyksessä:
”Diagnoosi I48.1: Jatkuva eteisvärinä”
”Pysyvyys: Määräaikainen”
Viikon kuluttua EKG:stä puuttuu P- aalto.
Lausunto: ”Sinusrytmi palannut spontaanisti.”
Onko krooninen eteisvärinä kyseessä vai kuitenkin sinusrytmi?

27/02/2023

Teve

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.3.2023

Eteisvärinä on rytmihäiriö, jota voi esiintyä satunnaisesti, jatkuvasti tai pysyvästi. Satunnainen tarkoittaa sitä, että normaali eli sinusrytmi palautuu vielä itsestään. Sen diagnoositunnus on I48.0.

Jatkuva tarkoittaa sitä, että normaali rytmi ei palaudu itsestään, mutta se voidaan vielä palauttaa rytminsiirrolla eli kardioversiolla. Silloin tunnus on I48.1.

Pysyvä eteisvärinä, jota myös krooniseksi kutsutaan, on jatkuvasti päällä, eikä sinusrytmi enää palaudu itsestään, tai sitä ei enää haluta yrittää palauttaa kardioversiolla. Silloin tunnus on I48.2.

Vielä muutamia vuosia sitten ainoa eteisvärinää merkitsevä diagnoositunnus oli I48, joka sisälsi kaikenlaiset eteisvärinätyypit ja myös eteislepatuksen. Nyt jaotteluun on saatu pisteen jälkeen uusi tarkentava numero, edellä mainittujen lisäksi I48.3 (tyypillinen eteislepatus), I48.4 (epätyypillinen eteislepatus) ja I48.9 (määrittämätön eteisvärinä tai eteislepatus).

Tässä tapauksessa on ilmeisesti käynyt niin, että päivystyksestä kotiutuessa rytmi oli eteisvärinässä, mutta päivystäjä piti myöhempää rytminsiirtoa mahdollisena, siksi tunnus I48.1.

Normaali rytmi kuitenkin palautui itsestään, joten tällä tiedoin tunnus olisi nyt I48.0.

”Viikon kuluttua EKG:stä puuttuu P-aalto” tarkoittaa käytännössä eteisvärinää, koska P-aalto olisi normaalin rytmin tunnusmerkki. Lausunto rytmin palautumisesta ei siis voi perustua tuohon väittämään.

Kun eteisvärinä -taipumus on ihmiselle ilmaantunut, rytmihäiriö toistuu mielellään myöhemminkin. Siinä mielessä voidaan puhua kroonisesta sairaudesta. Tässä tapauksessa kroonisesta eteisvärinästä kuitenkin puhutaan, jos rytmihäiriö on koko ajan päällä.

06/03/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi