Hyppää sisältöön

Hei, minulla on ateroskleroottinen sydänsairaus, ja sepelvaltimon repeämä (dissekaatio?). Tarkoittaako tämä sitä, että minulla on tukoksen aiheuttaman repeämän vuoksi ollut sydäninfarkti, vai onko tämä jokin muu samankaltainen tapahtuma, jolle on oma diagnoosinsa? Suhtaudutaanko tähän kuten infarktiin vai miten tätä pitäisi puhekielessä nimetä?

30/04/2019

Työläinen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 17.5.2019

Ateroskleroosi tarkoittaa valtimoiden kovettumistautia. Siinä valtimoverisuonten, jotka vievät verta eri elimille, sisäpintaan alkaa kerääntyä kolesterolia ja ennen pitkää myös muuta töhnää. Verisuonen sisäosa alkaa ahtautua. Jos ahtaumakohtaan syntyy veritulppa, seurauksena on verenvirtauksen pysähtyminen. Sydämessä tämä tarkoittaa sydäninfarktia. Ateroskleroosia on siis monentasoista. On lieviä muutoksia seinämien sisäpinnalla, pitkälle edenneitä muutoksia jotka aiheuttavat oireita, ja lopulta suonen täydellinen tukkeutuminen.

Ateroskleroottinen sydänsairaus tarkoittaa suomeksi sepelvaltimotautia, sillä silloin on kyse sydämen omien verisuonten, sepelvaltimoiden ateroskleroosista. Sepelvaltimon dissekaatio tarkoittaa valtimosuonen sisäseinämän repeämistä, jonka perimmäinen syy on yleensä sama ongelma eli ateroskleroosi. Dissekaatio johtaa usein infarktiin, mutta ei aina. Usein tilanteeseen liittyy verihyytymän syntyminen. Hyytymä ei kuitenkaan aiheuta suonen repeämää, vaan päinvastoin.

Selkeintä on puhua sepelvaltimotaudista. Sen hoidossa keskitytään ateroskleroosin pysäyttämiseen elintavoin ja lääkityksellä.

 

 

17/05/2019

Lue seuraavaksi