Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sepelvaltimotautia sairastavan oireita

Tausta: Sydäninfarkti 2/21 non stemi, pallolaajennus (vas.päärunko ja LCX) toimenpiteen aikana 3 min sydänpysähdys. Onnistunut elvytys. Viimeinen kissing-laajennus jäi tekemättä.
Lääkitys: Brilique 90 mg/nyt 60 mg/2xvrk ad. 3 v., bisoprolol 1,25 mg, Primaspan 100 mg,Atorvastat. 40 mg. Thyroxin 25 mikrog. 1/2 vuoropv. Paino normaali. Verenpaine km. 100/60, syke n. 52, LDL 1.3., muutkin arvot ok. Naispuolinen 72 v.
Toipuminen käynnistyi hyvin, liikuin n. tunnin kävelyt 3-5 krt vko. Alkoi tulla eteislisälyöntejä, kesällä 2021 tutkittiin,toisen kerran Holter 2/22: ennenaikainen eteisdepolarisaatio. Ultraääni EF 54 %, (syksyllä 2019 68 % silloin runsaasti kammiolisälyöntejä.) Syke ylin 118 porrasnousussa, alin illalla 36 (ihmettelin!), ja lisäys että ”tällöin myös eteislisälyöntejä, oirepvkirja ei kerro mitä potilas teki tuolloin” . (Luultavasti meditoin…:) Holterin aikana en juurikaan tunnistanut r-häiriöitä, en SVT kohtaustakaan.

KYSYMYS 1: Voiko eteislisälyöntisyys aiheuttaa hengenahdistusta satunnaisesti ja pienessäkin liikunnassa, esim. kävely? Entä rintakipua? Joskus harvoin voimakas ilman loppumisen tunne, useimmiten lievä aavistus. Itse vain harvoin tunnen eteislisälyönnit. Vertailun vuoksi: reilun tunnin reipas metsäkävely tammikuu, ei oireita. Teksti on kirjattu vajaatoiminta, s.o. NYHA jtkn. Nyt en ole 3-4 viikkoon tuntenut hengenahd.oireita missään tilanteessa. Joskus liikunnan jälkeen on hiukan outo, hankala olo. Ei turvotuksia, ei painonnousua.

KYSYMYS 2: Tämä outo oire alkoi syksyllä 2021. Kurkunpään tienoille, ei siis nielu eikä kaula, tuli kiputuntemusta, joka vaaksan verran siirtyi myös alaspäin, tunne oli kuin voimas flunssatunne, henkitorvessa viiltelyntapainen kipu. Kun hidastin kävelyä, kipu hiukan hellitti. Soitin neuvoa, kun tätä oli tullut muutamat kerrat, oletin kivun liittyvän sydämeen, sillä se tuntui laajenevan rintakehällä. Ohje mennä Acutaan, siellä mm. Tnt, ei infarktia, tarkkailuun yöksi. Syytä ei löytynyt. Oire jatkui pitkin syksyä, en lopettanut liikkumista, vaikka kipu häiritsi ja huoletti. Viimein se häipyi, vaan on nyt tullut takaisin. Kolmena päivänä peräkkäin: lämpötila nollan tienoilla, alamäessa kävely kauppaan, kipu pahenee ja kestää. Kokeilin Dinit suihkeen, en osaa sanoa vaikutuksesta. kävellessä pysähtelen, hiukan helpottaa siksi aikaa. En itse löydä syytä tähän, vaikka pyörin googlessa etsimässä :). Ainut vähän sinne päin voisi olla rasitusastma, joka tuntuu aika oudolta vaivalta, eikä oikein osu kohdalleen oireiden suhteen.
Voiko tämä olla sydänperäinen kipu? Mitä tehdä?
En ole muistanut tavatessa kysyä tätä lääkäriltä, koska vaiva häipyi 5 kk:ksi, ja on nyt huhtikuussa palannut. Minulle on tulossa vielä uusi varjoainekuvaus ja mahdollisesti painevaijerimittauskin. Tutkimuksen ajankohta kuitenkin siirtynee kesään ?? hoitajalakon takia (tavoiteaika oli 2 kk), joten siksi pyydän apua tätä kautta. Kiitos.

07/04/2022

OUDOT OIREET; SYDÄN VAI MIKÄ?

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.4.2022

Pitkään kysymykseen lyhyt vastaus.

Jos sepelvaltimotautia sairastavalle potilaalle ilmaantuu rasitusta rajoittava oire, kyseessä on ensisijaisesti sydänperäinen ongelma. Tyypillinen tilanne olisi, että esimerkiksi kävellessä ilmaantuu oire tai tuntemus, joka pakottaa hidastamaan tai jopa pysähtymään, ja lepotilanteessa oire häviää parissa minuutissa.

Asia pitäisi selvittää, mielellään mahdollisimman pian. Jos oire tuntuu pahenevan päivä päivältä, pitää hakeutua päivystykseen. Jos varjoainekuvauksessa ei syytä löydy, sen jälkeen lähdetään tutkimaan muita vaihtoehtoja, kuten keuhkoja.

Eteislisälyöntisyys ei yleensä aiheuta rintakipua, mutta jos sitä on paljon, lievää hengenahdistuksen tunnetta saattaa esiintyä. Oire on yksilöllinen.

13/04/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi