Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / Sydäninfarktin hoito pallolaajennuksella

Hei, oma kokemukseni kammiovärinä, 20 min painantaelvytys ja myös kuljetuksen aikana isketty, pallolaajennus stentillä ja todettu sydämen vajaatoiminta. Kysyisin, johtaako infarkti aina pysähdykseen ja onko tilanteesta ja toimenpiteistä aina seuraus vaajaatoiminta? Jääköhän sydämeen jokin arpi? Tekeekö pallolaajennuksen kardiologi vai kirurgi?

Kiitos, Anneli

13/06/2017

Anneli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen oman valtimon eli sepelvaltimon tukkeutuminen aiheuttaa sydäninfarktin. Yleensä taustalla on sepelvaltimon ateroskleroosi, joka aiheuttaa suonen ahtautumisen. Kun tällaiseen ahtautuneeseen kohtaan syntyy verihyytymä, verenkierto suonen alueelle pysähtyy. Tilanne ei johda aina kammiovärinään ja verenkierron pysähtymiseen, vaan yleensä potilas selviytyy tajuissaan sairaalaan ilman varsinaisia elvytystoimia.

Jos tukkeutunutta verisuonta ei avata nopeasti, sydänlihassoluja alkaa kuolla ja osa sydänlihaksesta korvautuu arpikudoksella. Riippuu täysin tukoksen sijainnista, minkä kokoinen arpi syntyy, ja arven koko puolestaan määrittää kehittyykö potilaalle sydämen pumppausvajaus eli sydämen vajaatoiminta. Jos suoni avataan nopeasti oireiden alusta, voi olla, ettei huomattavaa arpea synny lainkaan. Jos tukkeutunut suoni on kookas ja syntynyt arpialue suuri, kehittyy sellaisessa tilanteessa potilaalle aina myös sydämen vajaatoiminta.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen eli angiografian sekä myös pallolaajennustoimenpiteen tekee aina kardiologi. Jos kuvauksessa todetaan, ettei potilasta voida auttaa pallolaajennuksella vaan tarvitaan ohitusleikkaus, kardiologi siirtää potilaan sydänkirurgin käsiin.

26/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi