Hyppää sisältöön

Voiko Seloken 47,5 aiheuttaa rytmihäiriöitä ja eteisvärinää? Lääkettä lisättiin 0,5 tablettia iltaisin. Ennen oli yksi tbl aamuisin. Verenpainelääkettä 8 mg 2 aamulla ja lisättiin yksi illalla. Marevan-lääkitys. Pallolaajendenus 2 vuotta sitten. Kolesteroli 4 ja LDL 2.5, rasvat 1.17. Lääkkeet nostaa verenpainetta usein yli 200. Nyt käytössä ezetroll, joka aiheuttaa verenpaineen nousua. Onko uusia lääkkeitä, millä ei olisi verenpaineen nousua? Ei oikein innosta kun lääkkeitä vaan lisätään. Verenpainelääke candexetti. Kiitos jos saan vähän tietoa. Viittä eri kolesterolilääkettä kokeiltu.

15/11/2017

Tellu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 23.11.2017
Päivitetty 4.6.2018

Seloken® (metoprololi) ei aiheuta rytmihäiriöitä, esimerkiksi eteisvärinää, vaan sitä käytetään rytmihäiriöiden ehkäisyyn. Lääke kuuluu beetasalpaajien ryhmään. Ne vähentävät rytmihäiriötaipumusta, ja alentavat myös verenpainetta riittävillä annoksilla. Metoprololin vaikutus saattaa vaihdella eri yksilöillä, sillä lääke voi metaboloitua (hajota) elimistössä eri tavoin riippuen kunkin ihmisen maksan toiminnasta. Geenit eli genetiikka vaikuttaa tähän. Monet suomalaiset ovat ns. nopeita metaboloijia, mikä tarkoittaa sitä että lääke häviää elimistöstä hyvin nopeasti eikä siis ehdi vaikuttaa toivotulla tavalla. Jos metoprololista ei tunnu olevan hyötyä, saattaa siis olla kyse tästä ilmiöstä ja lääke kannattaa vaihtaa johonkin toiseen beetasalpaajaan.

Kysyjä kertoo, että hänelle on tehty pallolaajennus. Kyseessä on ilmeisesti ollut sepelvaltimon pallolaajennus eli kysyjällä on sepelvaltimotauti. Jotta voitaisiin ehkäistä uusi sydäntapahtuma, tulisi LDL-kolesteroli saada laskettua mahdollisimman matalalle tasolle. Suositus on alle 1,8 mmol/l. Kysyjän LDL-taso 2,5 mmol/l on siis aivan liian korkea. Sepelvaltimotautia sairastavan korkean kolesterolin hoito on ruokavalion lisäksi statiini, joita on useita vaihtoehtoja. Kysymyksessä mainittu Ezetrol® (etsetimibi) ei ole statiini ja on aika heikko yksinään. Uudet PCSK9-estäjät, jotka ovat pistoksina annettavia kolesterolia alentavia lääkkeitä, laskevat LDL-kolesterolia tehokkaasti. Lääkkeet ovat kuitenkin hyvin kalliita, eikä niitä korvata toistaiseksi kuin periytyvää vaikeata rasva-aineenvaihdunnan häiriötä sairastaville. Suosittelen vielä etsimään sopivaa statiinia, sen rinnalla voidaan käyttää myös Ezetrolia.

Kolesterolilääkkeet eivät aiheuta verenpaineen nousua, vaan kyse on joistakin muista tekijöistä. Kannattaa tarkastella ruokavaliota erityisesti suolan suhteen. Suolan välttäminen ja liikunnan lisääminen saattavat jo olla ratkaisu verenpaineongelmiin. Usein tarvitaan kuitenkin myös lääkitystä. Vaihtoehtoja on paljon, ja oikea lääkitys löytyy kyllä. Toisilla hyvän yhdistelmän etsimiseen kuluu enemmän aikaa. 

23/11/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset