Hyppää sisältöön

Mitenhän saisi tietoa omista riskeistään sydänsairauksien suhteen, huolestuttaa äidin puolen suvussa esiintyvät äkkinäiset kuolemat. Nuorin tädeistäni on kuollut 47-vuotiaana, äitini 57-vuotiaana, enot 69-, 51- ja 70-vuotiaina. Tämä ei kai riitä syyksi tutkimuksiin jos itsellä on ”vain” rytmihäiriöitä joita ei saada filmissä näkyville? Olen 48-vuotias.

02/11/2015

Raskas sukurasite

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 2.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Äkkikuolema voi johtua monesta syystä, joista useimmat (mutta eivät kaikki) ovat sydänperäisiä. Periytyvistä sairauksista kyseessä voi olla rytmihäiriösairaus, esimerkiksi pitkä QT -oireyhtymä. Myös periytyviin sydänlihassairauksiin, muun muassa hypertrofiseen kardiomyopatiaan voi liittyä äkkikuoleman vaara, mutta useimmiten edeltävästi on muitakin oireita. Tavallisin on kuitenkin sepelvaltimotauti, mihin kysymyksessä mainittujen sukulaisten menehtymisikäkin sopii. Oletan siis, että kysyjän äidin puoleisessa suvussa on taipumusta varhaiseen sepelvaltimotautiin.

Kaikkien, joilla on sukutaustan perusteella surentunut sepelvaltimotaudin riski, on syytä tavallistakin tarkemmin elää terveellisesti, siis olla tupakoimatta, noudattaa ravintosuosituksia ja liikkua säännöllisesti. Kolesteroliarvot, verenpaine ja verensokeri on mitattava. Jos kolesteroliarvot ovat vahvasti koholla, kyse voi olla perinnöllisestä kolesterolisairaudesta (familiaalinen hyperkolesterolemia). Tavallisempaa on, että sukurasite johtuu monimutkaisemmasta eri geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta. Terveen henkilön riskiä voi arvioida FINRISKI-testillä, jonka käyttöä on selostettu täällä. Testin tulos on suuntaa antava, ja tulkinnassa voi olla syytä ottaa huomioon muitakin seikkoja. Esimerkiksi FINRISKIn sukutaustaa koskeva kysymys on yksinkertaista kyllä/ei-tyyppiä (onko lähisukulainen sairastanut sydäninfarktia 60 ikävuoteen mennessä). Kun sukutausta on niin raskas kuin kysyjällä, esimerkiksi kolesterolilääkityksen voi harkinnan mukaan aloittaa herkemminkin kuin pelkän testituloksen perusteella.

02/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset