Hyppää sisältöön

Miehelleni on asennettu tahdistin (DDD) noin 3 viikkoa sitten (16.3.2020). Tikit on siis poistettu ja haava on terveen näköinen. Tahdistinalueen ympärillä on kuitenkin ajoittaista kipua ja tahdistin on selvästi koholla, paineluarkuutta ei kuitenkaan esiinny. Hän on liikkunut heti operaation jälkeen kävelemällä ja nyt tikkien poiston jälkeen tehnyt myös pitkähköjä sauvakävelylenkkejä.
Onkohan kyseessä vain rintalihasten paraneminen tahdistinasennuksen sijoittamisen jälkeen, vai olisiko kyse jostain vakavammasta ? Kauanko tuo paraneminen voi kestää ? Mieheni ikä on 74 vuotta ja hänellä on II-tyypin sokeritauti sekä korkea verenpaine, joihin on lääkitys. Lisäksi askarruttaa kysymys auton turvavyön käytöstä, sillä olkapään yli menevä vyö painaa selvästi rintalastaan asennettua tahdistinta, joka on siis hieman koholla. Tahdistin on Biotronoik Enitra 6 DR-T.

03/04/2020

Aukki

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 17.4.2020

Tahdistin sijoitetaan ihon ja ihonalaisrasvan alle. Tästä rasvan paksuudesta riippuu, onko tahdistin havaittavissa ihon alla vai ei. Jos rasvaa on vähän, tahdistimen ääriviivat saattavat olla hyvinkin näkyvillä. Tällaisissa tapauksissa saattaa tahdistinalueella esiintyä myös enemmän kipua, ennen kuin alue on kunnolla arpeutunut.

Tahdistininfektio olisi ikävä asia. Asennuksen jälkeen sellaisen riski on olemassa, kunnes iho on kunnolla parantunut. Infektiossa tahdistimen seutu on selvästi punoittava ja turvoksissa. Infektiota epäiltäessä pitäisi ottaa kiireesti yhteyttä tahdistinpoliklinikkaan.

Turvavyön käyttö on edelleen pakollista. Jos vyö osuu ikävästi tahdistimen päälle, kannattaa hankkia erillinen turvavyön pehmuste.

17/04/2020

Lue seuraavaksi