Hyppää sisältöön

Olenko koronaviruksen suhteen riskiryhmään kuuluva, kun minulla on tahdistin? Elokuussa laitettu sairaan sinuksen oireyhtymän ja totaaliblokin vuoksi. Olen lääkärin mukaan tahdistinriippuvainen. Minulla on myös astma. Olen 39-vuotias päiväkodissa työskentelevä nainen.

24/03/2020

Marja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 24.3.2020

Koronaviruksen suhteen riskiryhmään kuuluminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on riski saada virusinfektion aikana vakavampia oireita kuten sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume.

Sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia sairastavilla on raportoitu kohonnutta riskiä. Nämä sairaudet ovat yleisimpiä perussairauksia niin meillä kuin maailmallakin.

Valitettavasti näitä sairauksia on paljon erilaisia ja sama sairaus voi olla eri ihmisillä vaikeusasteeltaan erilainen. Myös muut tekijät kuten ylipaino ja erityisesti tupakointi lisäävät riskiä. Siksi ei voida antaa yksiselitteistä luetteloa, josta jokainen voisi tarkastaa oman riskinsä.

THL:n riskiryhmäluettelossa mainitaan ”vakava sydänsairaus”. Sellainen on ainakin vaikea sydämen vajaatoiminta, jota sairastava kuuluu siihen joukkoon, joille koronavirusinfektio saattaisi olla kohtalokas.

Lähtökohtaisesti pelkkä tahdistinhoito ei todennäköisesti juurikaan lisää riskiä. Kuitenkin myös mahdollisilla sairauksilla, jotka ovat aiheuttaneet tahdistinhoidon tarpeen, on merkitystä. Jos astma on hyvässä hoitotasapainossa, sen aiheuttama lisäriski on ehkä vähäinen.

Työterveyshuollon tehtävä on arvioida työkykyisyyttä tapauskohtaisesti myös epidemiatilanteessa.

24/03/2020

Lue seuraavaksi