Hyppää sisältöön

Voiko sydämen tahdistimen omaava henkilö suorittaa kliinisen sydämen rasituskokeen? Nouseeko pulssi tässäkin tapauksessa?

Alli

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tahdistimella hoidettavia hitaita rytmihäiriöitä on monenlaisia. Kammioiden tahdistus (samoin kuin tahdistimesta riippumatta vasen haarakatkos) tekee mahdottomaksi arvioida EKG:sta sydänlihaksen hapenpuutetta, jolloin menetetään oleellisen osa rasituskokeessa haettavasta informaatiosta. Jos tahdistusta tarvitaan vain levossa tai siinä sairas sinus -oireyhtymän muodossa, jossa ongelmana ovat pitkät tauot sydämen rytmissä, ja oma pulssi nousee rasituksessa, rasituskokeen voi tehdä tavalliseen tapaan (kunhan ei ole mainittua vasenta haarakatkosta tai muuta tulkintaa häiritsevää EKG-poikkeavuutta). Rasituskokeen voi niin ikään tehdä, jos tahdistettavana ovat eteiset ja heräte johtuu kammioihin omia johtoratoja myöten.

Vastaus ei siis ollut aivan yksinkertainen. Lyhyesti: rasituskokeen voi tahdistinpotilaallekin tehdä normaalisti, jos syke nousee ja sen noustessa EKG:n kammiokompleksi on tahdistamaton ja muuten muodoltaan normaali. Muissa tapauksissa on parasta turvautua vaihtoehtoisiin tutkimusmenetelmiin.

Edellä oleva koskee rasituskoetta, joka tehdään sepelvaltimotautiepäilyn vuoksi. Rasituskokeella voi olla muitakin aiheita, esimerkiksi selvittää kysymyksessäkin mainittua sykkeen nousua rasituksessa tai muita sydämen rytmiin liittyviä seikkoja.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi