Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Tahdistinpotilaan ajoterveys

Hei. Mä olen 57 vuotias entinen ammattiautoilija. Minulle laitettiin sydämen tahdistin heinäkuussa ja jouduin lopettaa ajamiseen. Mutta miksi kuorma-autoa ei saa ajaa, kun on itselläni asuntoauto mikä on kuorma-autoksi rekisteröity? On monta työpaikkaa, missä tarvitse kuorma-autoa, kun siirrän kaivinkonetta toiseen paikkaan. Nyt en oo saanut mitään töitä ja rahat ovat pikku hiljaa loppu.

03/03/2023

Kaj

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 7.3.2023

Ajoterveyttä koskevat vaatimukset määräytyvät ajokorttiluokan mukaan. Ryhmän 1 ajokorttiluokkaan kuuluvat moottoripyörän, henkilöauton, pakettiauton, ambulanssin ja henkilöautovetoisen ajoneuvoyhdistelmän sekä traktorin ja mopon kuljettajat. Ryhmään 2 kuuluvat kuorma-auton, linja-auton ja niiden vetämien ajoneuvoyhdistelmien kuljettajat, sekä lisäksi taksinkuljettajat ja liikenneopettajat ajoneuvosta riippumatta. Käytännössä siis monet ammattikuljettajat, kuten raskaan liikenteen kuljettajat kuuluvat ryhmään 2.

Kun todetaan vakava rytmihäiriö tai henkilöllä on ollut tajunnanmenetys, annetaan yleensä ajokielto, kunnes asia on tutkittu ja hoidettu, ja potilas on ollut oireeton kolmen kuukauden ajan.

Hoitava kardiologi arvioi tapauskohtaisesti, milloin ajoterveyden vaatimukset täyttyvät. Kun on laitettu tavallinen hitaan sykkeen tahdistin ja potilas on oireeton, autolla ajaminen on yleensä sallittua. Poikkeuksen muodostaa rytmihäiriötahdistin (lyhenne ICD), jonka asentamisen jälkeen ryhmän 2 terveysvaatimukset eivät enää täyty, eli raskaan ajoneuvon kuljettaminen ei enää ole mahdollista.

Yksityisajossa olevan matkailuauton kuljettajalta vaaditaan ryhmän 2 terveysvaatimukset vain, jos ajoneuvon kokonaismassa ylittää 3500 kg. Jos siis on laitettu ICD-tahdistin ja matkailuauton massa ylittää tuon rajan, niin kyseisen auton kuljettaminen ei ole mahdollista. Kevyempien autojen kuljettaminen on todennäköisesti sallittua, ellei sydänsairaus muuten ole este.

07/03/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi