Hyppää sisältöön

Äidillä on tahdistin ja nyt aloitettu Rivastigmin Orion lääkitys ilman kuvantamisella todettua muistisairautta, myöskään muistitestiä ei vielä ole tehty. Äiti on kovin ärtynyt, levoton ja itkuinen, koska nyt on suuri elämänmuutos edessä. Kysyn sopiiko kyseinen lääke tahdistinpotilaalle kun myös käytössä xarelto, emconcor, zocor, prednisolon ja thyroksin. Voidaanko joku kuvantamistutkimus tehdä?

 

12/01/2017

Huolekas

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Alzheimerin tauti todetaan tyypillisen oirekuvan perusteella. Lääkäri tekee diagnoosin potilaan ja omaisten haastattelun perusteella sekä erilaisin muistitestein. Tietyt aineenvaihduntahäiriöt poissuljetaan verikokein.

Joskus tarvitaan lisätutkimuksia, kuten aivojen magneettikuvausta. Magneettikuvauksella todetaan taudin varhaisvaiheessa muutoksia aivoissa. Tahdistinpotilaalle voidaan tehdä magneettikuvaus vain, jos potilaalla on tietynlainen magneettitutkimuksen kestäväksi määritetty laite. Suuri osa uusimmista tahdistimista on sellaisia, mutta jos tahdistin on jo useamman vuoden vanha, laite ei todennäköisesti ole soveltuva magneettikuvantamiseen. Asian tietää varmuudella oma tahdistinkardiologi. Tietokonekuvauksen (pään TT-kuvaus) voi tehdä ongelmitta myös tahdistinpotilaalle, mutta käsittääkseni tällä menetelmällä ei voida vahvistaa itse Alzheimerin taudin diagnoosia. Voidaan lähinnä tarvittaessa poissulkea muita syitä, jos taudinkuva ei edellä mainittujen haastattelun ja testien avulla ole ilmeinen.

Mainittu rivastigmiinilääkitys sopii hyvin tahdistinpotilaalle. Lääkkeellä ei ole yhteisvaikutuksia kysymyksessä mainittujen valmisteiden kanssa. Joskus beetasalpaajan (Emconcor) ja rivastigmiinin yhteiskäyttö voi aiheuttaa liiallista hidassykkeisyyttä, mutta tästä ei muodostu mitään ongelmaa jos potilaalla jo on tahdistin.

17/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset