Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Tahdistinpotilaan rytminsiirto

Olin juuri Haartmannin polilla ambulanssin tuomana. Heräsin kotona yöllä flimmeriin, joka ei mennyt ohi. Polilla lääkäri sanoi, että täytyy tehdä kardioversio, jos ei rytmi käänny itsestään sinusrytmiksi. Minulla on tahdistin sic sinus syndrooman vuoksi. Miten tahdistin reagoi sähköiseen rytminsiirtoon? Onneksi tällä kertaa sinusrytmi palasi aamulla itsestään. Kotona kolmen vuorokauden kuluttua heräsin taas flimmeriin, joka jyskytteli noin tunnin verran. Uskaltaudunko kardioversioon tahdistimeni kanssa?

20/06/2018

Tahdistettu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Kyllä, kardioversion eli rytminsiirron voi turvallisesti tehdä, vaikka on sydämen tahdistin. Tahdistin saattaisi teoriassa vaurioitua vain, jos sähköisku annetaan suoraan tahdistimen päälle. Tahdistimen paikka on vakio eli hyvin tiedossa, ja lääkäri osaa kyllä tehdä toimenpiteen siten, ettei tahdistimeen kosketa.

Varmuuden vuoksi on ollut tapana tarkistaa tahdistimen toiminta sähköiskun jälkeen, mutta koska toimenpide ei ole oikeastaan koskaan aiheuttanut haittaa, on jopa keskusteltu tästä käytännöstä luopumisesta.

Jos eteisvärinää esiintyy usein, pitää pohtia rytmihäiriölääkityksen tehostamista. Jos varsinaisia rytmihäiriölääkkeitä ei vielä ole käytössä, päivystyksellisen rytminsiirron voi suorittaa myös lääkkeellisesti (ilman nukutusta ja sähköiskua) esimerkiksi vernakalanttitiputuksella.

27/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi