Hyppää sisältöön

”Tervehdys! Olen 38-vuotias mies, joka sai dcm diagnoosin 2014 ja lisänä vielä vasen haarakatkos. Lääkitys aloitettiin välittömästi ja sitten hirviänä eri kokeita. Lääkärin mielestä syynä on vuonna 2000 sairastettu perimyokardiitti, ja sen jälkitila olisi tämä.
Ejektio fractioni oli toteamishetkellä noin 35 luokkaa, sydän oli laaja, ja lääkkeillä saatiin jonkinlainen vaste, mutta eivät korjanneet oireita, ainoastaan sydän on pienentynyt normaali mittoihin.
Nyt 2vko sitten asennettiin crt-d tahdistin, ja qrs aika muuttui 163ms 129ms:ssään, mikä on jo aika hyvä kardiologin mukaan.

Lepopulssini on 65-75 luokkaa, palautuminen on hyvää lenkin jälkeen, max syke oli 153, tahdistin säädetty 50-170.

Koska vajaatoimintatahdistimen pitäisi antaa hyötyä? Nyt on noin 3vko mennyt niin en ainakaan muuta hoksaa muuta, kun että rytmärit ovat lisääntyneet, voinnissa ei muuten ole parannusta.
Kontrolli on 2kuukauden päästä, samassa tehdään optimointi tahdistimelle jos on tarpeen.

kiitos”

09/05/2018

dcm

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.9.2018

DCM on lyhenne englanninkielisistä sanoista dilated cardiomyopathy. Suomessa puhutaan ”dilatoivasta kardiomyopatiasta”, mutta varsinainen suomennos on laajentava sydänlihassairaus. Sen voi aiheuttaa suuri joukko erilaisia tekijöitä. Osa potilaista sairastuu periytyvän geenimutaation vuoksi, osalla syynä voi olla sydänlihasta vaurioittava ulkoinen tekijä kuten syövän hoitoon käytetty sytostaatti. Kaikilla syytä ei aina löydy, tai sitten syytä voidaan vain epäillä kuten kysyjän tapauksessa, jossa syyksi on pohdittu vuosia aiemmin sairastettua sydänlihastulehdusta (perimyokardiitti).

Nyt kysyjälle on laitettu sydämen vajaatoimintatahdistin (CRT, cardiac resynchronization therapy; D-kirjain viittaa rytmihäiriöitä pysäyttävään lisätoimintoon). Vaikka hyödyt ovat jo sydänfilmistä katsottuna selvät (QRS-aika eli sydämen supistumiseen käyttämä aika on lyhentynyt), vaikutukset vointiin tulevat ilmi vasta viikkojen kuluessa. Ei siis kannata odottaa välitöntä piristymistä. Mittausarvot ovat kuitenkin toiveita herättäviä.

07/09/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset