Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Tahdistinpotilas leikkauksessa

Peräaukkoni on löystynyt siinä määrin, että housuni tahriintuvat silloin tällöin kävellessäni. Olen kokeillut erilaisia hoitomuotoja, mutta niistä ei ole ollut juuri  apua. Kun diagnoosi tehtiin joitakin vuosia sitten Jorvin sairaalassa, minulle todettiin ettei leikkausta voida tehdä koska minulla on tahdistin. Haluaisin nyt tämän tarkistaa.

05/11/2017

Kiusallinen vaiva

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 16.11.2017
Päivitetty 4.6.2018

Tahdistinhoito ei ole este leikkaukselle. Anestesialääkärin ja leikkaavan kirurgin tulee kuitenkin olla tietoisia etukäteen potilaan tahdistinhoitoon johtaneesta sairaudesta sekä tahdistimen tyypistä.

Leikkauksissa käytetään yleisesti diatermia-nimistä laitetta. Sitä käytetään vuotavien verisuonten tilkitsemiseen sekä myös perinteisen veitsen tilalta kudoksen leikkaamiseen. Laite on hyödyllinen, koska verenvuotoa on vähemmän. Diatermia-laite saattaa aiheuttaa tahdistimeen sähkömagneettisen vuorovaikutusilmiön, joka voi sekoittaa tahdistimen toimintaa. Laite ei riko tahdistinta, vaan ”pakottaa” tahdistimen toiseen toimintatapaan sen hetken ajaksi, kun diatermialla kosketetaan potilaaseen. Kun kirurgi keskeyttää diatermian käytön, tahdistin palautuu itsestään sen normaaliin toimintatapaan. Jos näin ei tapahdu, tahdistimen säädöt palautetaan takaisin tahdistimen ohjelmointilaitteella, kuten tahdistinpoliklinikallakin tehdään.

Ilmiötä voi välttää käyttämällä tietyntyyppistä diatermialaitetta (bipolaarinen diatermia), ja mahdollisimman lyhyitä hetkiä. Jos leikkauksen aikana ei havaita häiriöitä tahdistimen toiminnassa, tahdistinta ei tarvitse tarkastaa toimenpiteen jälkeen.

Tavallista hidaslyöntisyyden hoitoon käytettävää tahdistinta ei yleensä tarvitse säätää tai tarkistaa ennen leikkausta. Rytmihäiriötahdistinta (erityinen tahdistintyyppi joka kykenee antamaan rytmihäiriön pysäyttävän hoitavan iskun) joudutaan kuitenkin säätämään ennen ja jälkeen operaation. Kardiologi tekee sen yleensä heräämössä tai jo leikkaussalissa.

Huolellinen esivalmistelu takaa turvallisen ja ongelmitta sujuvan toimenpiteen.

16/11/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi