Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Toivoton flimmeri

Hei
Onko mahdollista päästä eroon flimmeristä? Minulle on laitettu tahdistin hidaslyöntisyyden takia (sss), tehty kolme kertaa flimmeriablaatio ja syön beetasalpaajaa 2x10mg, cordarone 200mg, verpamiili 70mg ja xarelto 20mg päivittäin. Silti minulla on flimmeri muutaman kerran viikossa 130-150 bpm, jotka kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Lisäksi välillä menee jalat alta ja silmissä mustenee, jolloin syke on ollut yli 190 bpm. Onko enään mitään keinoa, kun noi ablaatiot ei ole auttanut?

09/10/2017

Onko toivoa?

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjälle on tehty eteisvärinän katetriablaatiohoito kolme kertaa ja käytössä on tehokkain mahdollinen rytmihäiriölääke, Cordarone® (amiodaroni). Hoidosta huolimatta eteisvärinää esiintyy viikoittain. Voiko eteisvärinää saada enää pois? Näillä tiedoin voi vastata: valitettavasti ei voi.

Eteisvärinän ”taudinkulkuun” kuuluu, että eteisten rakenteissa tapahtuu pikkuhiljaa muutoksia jotka suosivat eteisvärinän alkamista ja jatkumista. Eteisvärinäkohtaukset tulevat siis vähitellen pidentymään, ja niitä esiintyy useammin. Jossain vaiheessa eteisvärinä jää vallitsevaksi rytmiksi. Kysyjän tapauksessa tämä saattaisi tapahtua piankin, jos Cordarone-lääkitys lopetettaisiin.

Tästä uutisesta ei kannata kuitenkaan masentua, sillä vallitseva eteisvärinärytmi on yleensä helpommin hallittava tilanne kuin jatkuva rytmin vuorottelu. Kysyjä kertoo kohtauksen aikaisesta korkeasta sykkeestä, joka aiheuttaa huimaavaa tunnetta, jopa lähes pyörtymisiä. Miten voisi elää tällaisen nopean sykkeen kanssa? Ei voikaan, eikä tarvitsekaan. Kun eteisvärinä jää vallitsevaksi rytmiksi, se hidastetaan lääkityksellä sopuvauhtiseksi. Kysyjän tapauksessa tämä lääkkeellinen hidastaminen ei valitettavasti todennäköisesti onnistu, koska lääkkeitä on jo paljon käytössä ja ajoittaisia korkean sykkeen vaiheita siitä huolimatta esiintyy. Vielä on kuitenkin yksi mahdollisuus jäljellä. Tahdistinhoidon tukemana, viimeisenä keinona voidaan tehdä toisenlainen ablaatio, eteiskammiosolmukkeen ablaatio eli katkaisu. Tässä toimenpiteessä katkaistaan lopullisesti sähköinen yhteys eteisten ja kammioiden välillä. Tämän jälkeen tahdistin huolehtii sydämen sykkeestä, eikä sydän enää koskaan hakkaa liian vauhdikkaasti. Eteiset ovat pysyvästi värinätilassa, mutta sydän rauhallinen.    

24/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi