Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / Vaihdevuosioireiden hoito sepelvaltimotautia sairastavalla

Olen 59-vuotias nainen. Sairastin puoli vuotta sitten sydäninfarktin. Minulle tehtiin pallolaajennus, eikä sydänoireita ole sen jälkeen ollut. Harrastan joka päivä jotain liikuntaa, ja olen laihduttanutkin pari kiloa. Verenpaine on lääkityksellä hyvällä tasolla 125/75 mmHg ja paha LDL-kolesteroli 1,3 mmol/l. Lääkkeinä minulla on Primaspan, rosuvastatiini, Brilique, bisoprololi ja ramipriili.

Sairaalassa sanoivat, etten saa enää käyttää hormonikorvaushoitoa, joka minulla oli ollut jo ainakin 10 vuotta. Miksi näin? Nyt vaihdevuosioireet ovat palanneet. Herään yöllä monta kertaa, ja yöpaita on hiestä märkä. Joudun vaihtamaan yöllä kuivaan paitaan. Koska nukkuminen on niin katkonaista, olen päivällä tosi väsynyt. Eikö tähän saa mitään apua?

Seija

Vastaus

Hanna Savolainen-Peltonen, Gynekologi
Julkaistu 5.10.2023

Sinua on ohjattu lopettamaan vaihdevuosien hormonihoito, sillä sen käyttöä ei ensisijaisesti suositella sepelvaltimotautiin sairastuneelle naiselle. Estrogeenin käyttö suun kautta kohottaa riskiä saada verisuonitukos.

Vaihdevuosioireesi kuulostavat kuitenkin selvästi elämänlaatua ja toimintakykyä heikentäviltä, joten on tärkeää etsiä keinoja oireiden lievittämiseksi. Tilanteessasi hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Oireiden lievittämiseen voidaan käyttää hormonittomia lääkkeitä, mutta jos niistä ei ole riittävästi apua, voidaan joskus harkita ihon kautta annosteltavaa estrogeenia pienellä annoksella. Hoito suunnitellaan tavallisimmin erikoissairaanhoidossa, jonne voit saada lähetteen esimerkiksi terveysaseman tai työterveyshuollon kautta.

Hieno juttu, että olet pitänyt hyvää huolta sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. Niiden hyvä hoitotasapaino on ensiarvoisen tärkeä myös vaihdevuosioireiden hoitoa suunniteltaessa.

05/10/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi