Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Vaihdevuodet osana naisen elämää

Vaihdevuodet osana naisen elämää

Vaihdevuosien koittaessa on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa terveyttään ja varsinkin sydänterveyttään.

Katri Lätti, Hoitotieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 20.4.2022
Päivitetty 26.3.2024

Vaihdevuodet ovat hyvä vaihe pysähtyä pohtimaan omaa terveyttään ja hyvinvointiaan erilaisista näkökulmista. Sydänliitto keräsi keväällä 2021 tutkimusaineiston 40–60-vuotiailta naisilta, koskien heidän hyvinvointiaan ja terveyttään. Naiset nostivat esiin vastauksissaan kaipaavansa lisää tietoa vaihdevuosista. Vastauksissaan naiset toivoivat, että vaihdevuosista keskusteltaisiin avoimesti ja positiivisesta näkökulmasta. Vaihdevuodet nähdäänkin helposti negatiivisena elämänvaiheena, yleisenä vitsin aiheena ja jonkinlaisen naiseuden päätepisteenä.

”Monta kertaa puhe vaihdevuosista on negatiivista ja vähättelevää, vaihdevuosi-ikäiset kuvataan kummallisina mielialahäiriöisinä, jotka eivät kykene toimimaan työelämässä ja käyttäytyvät oudosti. Se on kuitenkin jokaisen ihmisen luonnollinen vaihe.” 

”Vaihdevuosista pitäisi puhua enemmän. On monia naisia jotka eivät tiedä näistä oireista yhtään mitään. Tai eivät tunnusta niitä, väheksyvät. Minulla vaihdevuodet alkoivat nelikymppisenä ja olen huomannut ettei niistä monetkaan osaa ja uskalla puhua.”

Vaihdevuodet luonnollisena asiana

Vaihdevuodet ovat kuitenkin luonnollinen osa naisen elämää ja meillä kaikilla naisilla edessämme jossain vaiheessa elämää. Vaihdevuodet sanana viittaa tilanteeseen, missä jokin vaihtuu ja muuttuu.  Kyseessä on luonnollinen muutosprosessi, ei sairaus tai vaiva vaan väistämätön elämään kuuluva prosessi.

On totta, että vaihdevuosissa tapahtuu tiettyjä fyysisiä muutoksia, jotka jokaisen naisen on hyvä tunnistaa ja tiedostaa. Vaihdevuodet ovat hyvä mahdollisuus puuttua tiettyihin riskitekijöihin ja vaihdevuodet voivatkin kannustaa pitää itsestään parempaa huolta. Kuitenkin on ymmärrettävää, että vaihdevuosioireet voivat olla elämänlaatua heikentävä tekijä. Tällöin onkin hyvä pohtia, mistä voisi olla apua vaihdevuosioireisiin ja milloin tarvitaan lääkehoitoa.

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet ovat ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta päättyy.  Fyysisiä muutoksia tapahtuu estrogeenitasojen vähentyessä ja kuukautisten loppuessa. Kuukautiskierron häiriön muutoksia voi ilmetä jo ennen vaihdevuosia, usein jo vuosia ennen kuukautisten päättymistä. Näitä esivaihdevuosioireita esiintyy yli puolella naisista, mutta alussa oireet voivat olla vaihtelevia ja lieviä. Virallisesti vaihdevuodet ovat todettavissa sen jälkeen, kun kuukautisten loppumisesta on kulunut vuoden verran aikaa. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana, mutta vaihtelua on 45–55 vuoden välillä.

Vaihdevuosioireet

Kun kuukautiset loppuvat ja estrogeenitasot laskevat, aiheuttaa tämä monille naisille vaihdevuosioireita.

Yleisempiä vaihdevuosioireita ovat:

  • hikoilu ja kuumat aallot
  • mielialan vaihtelu
  • unihäiriöt
  • limakalvojen kuivuminen
  • hiusten ja ihon oheneminen
  • lihas- ja nivelsäryt

Oireet ovat hyvin yksilöllisiä, toisella voi olla yksi oire, toisella taas useampia oireita samanaikaisesti.  Osalla oireet kestävät lyhyemmän aikaa, osalla taas pidempään. Vaihdevuosioireet voivat alkaa vähitellen tai hyvinkin nopeasti.

Mitä muutoksia kehossa vaihdevuosissa tapahtuu?  

Vaihdevuodet ja estrogeenin väheneminen näkyy naisen kehon ja mielen hyvinvoinnissa. Muutoksia tapahtuu naisten aineenvaihdunnassa, sillä naisen aineenvaihdunta heikkenee vaihdevuosien aikana. Vatsaontelon sisäisen, sisäelinten ympärille kertyvän rasvan määrä lisääntyy naisilla vaihdevuosien jälkeen. Tämä voikin näkyä mahdollisena painonnousuna, vaikkakin tutkitusti painonnousu selittyy enemmänkin hormonitoiminnan sijaan liikunnan vähentymisenä. Terveellisillä elämäntavoilla on mahdollisuus ennaltaehkäistä riskitekijöiden kertymistä jo keski-iässä.

Muita vaihdevuosien vaikutuksia ovat muun muassa ihon, luuston ja lihaksien muutokset. Naisen luuntiheys vähenee 1–3 % ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen. Tarvittaessa on hyvä ottaa käyttöön d-vitamiini -ja kalsiumlisä.

Estrogeenin väheneminen nopeuttaa myös ihon vanhenemisprosessia ja ihon ohentuessa, iho myös palaa auringossa herkemmin. Limakalvojen kuivuus voi näkyä niin kuivina silminä, mutta aiheuttaen myös emättimen ja virtsaputken limakalvojen kuivumista sekä ohenemista. Nämä oireilut voivat luonnollisesti vaikuttaa naisen kokemaan seksuaalisuuteen ja mahdolliseen haluttomuuteen. Onneksi oireilua voidaan helpottaa paikallisella estrogeenivalmisteilla.

Huomionarvoista on, että vaihdevuodet vaikuttavat myös sydän- ja verisuonielimistöön, sillä estrogeenin tiedetään suojaavan naisen sydäntä, mutta tämä suojavaikutus häviää vaihdevuosien myötä. Vaihdevuodet vaikuttavat myös naisen kolesterolitasoihin: veren kokonaiskolesteroli nousee, hyvän kolesterolin määrä veressä vähenee ja huonon kolesterolin määrä puolestaan nousee.

Voi olla vaikea pohtia, mitkä oireet johtuvat vaihdevuosista ja mitkä oireet taas selittyvät ikääntymisellä tai muilla asioilla. On tärkeää, että naisen mahdolliset vaihdevuosioireet tai vaihdevuoden tuomat muutokset otettaisiin vakavasti ja mahdollisia oireita pyrittäisiin helpottamaan. Kannustava ja myönteinen ilmapiiri tukee myös mielenhyvinvointia vaihdevuosien aikana.

Lääkehoidosta apua vaihdevuosioireisiin

Jos vaihdevuosiin liittyvät oireet haittaavat arkea, voidaan avuksi aloittaa hormonihoito. Hormonihoidon voi aloittaa yleislääkäri, työterveyslääkäri ja gynekologi. Hormonihoidolla on terveyshyötyjä, kuten kohentunut elämänlaatu, parempi luuntiheys ja pienempi sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Hormonihoito voi olla tehokas apu yleisempiin vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja hikoiluun. Hormonihoitoa voidaan toteuttaa suun kautta otettavana tablettina tai iholle laitettavana voiteena tai laastarina. Hoito aloitetaan aina pienemmällä mahdollisella ja suurennetaan tarvittaessa. Hoidon kestolle ei ole ehdotonta ylärajaa.

Tähän liittyy myös aiemmin kiistellyt tutkimustulokset siitä, onko hormonihoidon aloitus sydämelle turvallista. Sydän- ja verisuoniturvallisuuden kannalta tärkeää hormonihoidon aloituksessa on aloitusikä ja naisen aiempi sairaushistoria. Terveellä naiselle kymmenen vuoden kuluessa vaihdevuosien alkamisesta aloitettu hormonihoito on tutkitusti huomattu olevan verisuonia suojaava vaikutus.

Hoidon aloitus onkin aina arvioitava yksilöllisesti. Hormonihoidon aloituksella on myös vasta-aiheita, kuten sairastettu rintasyöpä sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Hormonihoitoon, kuten kaikkiin lääkehoitoihin, liittyy hyötyjä ja haittoja. Keskustele näistä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Kaikki vaihdevuosioireista kärsivät naiset eivät halua tai voi käyttää lääkehoitoa vaihdevuosiin. Monenlaisia kasvirohdosvalmisteita on tutkittu, mutta niiden tehosta tai turvallisuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Keskustele ensin vaihtoehdoista lääkärisi kanssa.

Vaihdevuodet ja elintavat

Vaihdevuosioireisiin ja vaihdevuosien jälkeiseen terveyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa terveellisiin elintapoihin ja monipuoliseen ruokavalioon huomiota kiinnittämällä. Liikunnan lisäyksellä voidaan hieman vähentää vaihdevuosioireita. Mieleinen liikunta voi auttaa, sillä kun keho ja mieli voivat hyvin, niin vaihdevuodeoireetkin voivat vaivata vähemmän. Samalla liikunta auttaa painonhallinnassa ja ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.  Onkin tärkeää löytää itselleen mieluisia tapoja liikkua ja rentoutua.

Uniongelmat ovat yleinen vaihde vaihdevuosien alkaessa, osalla naisista se voi olla ensimmäinen, osalla naisista ainut oire.  Uni on kokonaisvaltaisesti tärkeää kaikkien jaksamiselle, hyvinvoinnille, mutta myös sydämelle. Vaihdevuosien aikana unen laatuun vaikuttavat muun muassa hormonaaliset muutokset, hikoilu, kuumat aallot ja työn- sekä arjen paineet. Katso Sydänliiton verkkoluento: Unihäiriöt naisella.

Tupakointi laskee estrogeenitasoja. Tupakoitsijoilla on enemmän vaihdevuosioireita, myös jo ennen kuukautisten loppumista. Myös runsas alkoholin käyttö lisää vaihdevuosioireilua.

Hyvinvointia elintavoilla

Artikkelin sisältämät lainaukset ovat peräisin Sydänliiton 2021 keräämästä tutkimusaineistosta.

Lue lisää naisen sydänterveydestä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi