Hyppää sisältöön

Hei, sain tammikuussa pallolaajennuksen jälkihoitona määräyksen syödä PLAVIXIA ja PRIMASPANIA vuoden verran. 10 kk on nyt täynnä. Voisinkohan keventää lääkitystä viimeiset 2 kk siten, että ottaisin pelkästään Plavixia ja kun 2 kk:n jälkeen voin jättää Plavixin syömisen kokonaan? jatkaisin taas Primaspanilla kuten ennen toimenpidettä? Olen kokenut tämän yhteislääkityksen aika rankkana, esim. heikko olo, paljon isoja mustelmia, pari hengitystieinfektiota, rankka keuhkokuume. Voiko Plavixin lopettaa sitten vuoden kuurin jälkeen kertaheitolla vai olisiko parempi syödä loppuvaiheessa vaikka vain joka toinen päivä?

16/11/2015

Kevyempi lääkitys

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Pallolaajennuksen jälkeisellä verihiutaleiden kaksoisestolla, joka toteutetaan muun muassa asetyylisalisyylihapon (mm. Primaspan) ja klopidogreelin (Plavix) yhdistelmällä, on kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin estetään hyytymän muodostumista asennetun verkkoputken kohdalle (ns. stenttitromboosi), mikä vaara uhkaa niin kauan kuin verkon päälle ei ole kasvanut uutta, sitä verenkierrosta eristävää kerrosta. Tämä varoaika on pidempi lääkeaineella päällystetyn kuin päällystämättömän stentin kyseessä ollen. Vuoden hoitoaika perustuu konsensukseen, myös lyhyempiä ja pidempiäkin hoitoaikoja on käytetty tutkimuksissa menestyksellisesti. Toiseksi, erityisesti kun pallolaajennuksen syynä on ollut sepelvaltimotautikohtaus, pyritään uuden kohtauksen estämiseen muun kuin hoidetun kohdan tukoksen vuoksi. Tämä riski pienenee hiljalleen ajan kuluessa. Vuoden hoitoaika on tässäkin yleisesti noudatettu käytäntö.

Totuttua lyhyempiäkin hoitoaikoja on siis käytetty. Toisaalta kysyjän mainitsemista haitoista ainoastaan mustelmataipumus liittyy selvästi lääkitykseen. Infektioalttiutta lääkitys ei lisää. Heikotuskin lienee muuta perua, ellei sitten ole ollut mustelmien lisäksi muuta vuotoa, joka on johtanut anemiaan. Perusteet  lyhyempään hoitoaikaan tuntuvat siis aika hatarilta. 

Kun lääkitys lopetetaan, se tehdään yleensä niin, että Plavix lopetetaan kerralla ja jatketaan sitten Primaspanilla pitkäaikaisesti. Jos Primaspan aiheuttaa esim. vatsaärsytystä, pitkäaikaiseen käyttöön jäävä yksi lääke voi yhtä hyvin olla myös Plavix. Nykyään hintakaan ei ole tälle esteenä.

17/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset