Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Verenohennusta vai ei?

Verenohennuslääkkeen käyttö

Olen hieman epätietoinen kolmen eri lääkärin neuvoista ko. lääkityksestä.
1. Eläköityäni sain Primaspan 50mg; käyttö melko pitkään
2. Toinen lääkäri kohotti 100mg, vaikka sydämeni ei oireillut lainkaan, käyttö pari-kolme vuotta
3. Kolmas lääkäri määräsi lopettamaan kokonaan, koska sydän on terve. Kysyin: eikö ole riskiä tehdä näin? Ei vastausta.
Noin parin  vuoden jälkeen vasen silmäni oireili, hakeuduin silmälääkärilleni. Hän tiedusteli käytänkö verenohennuslääkitystä. Kerroin yllä olevaa. Hän kehoitti käyttämään 50mg. Näin olen tehnyt.
Nyttemmin olen huomioinut pientä eteisvärinää pulssissa. Verenpainemittauksia nyt säännöllisesti. Medium: 145/75 p. 70/75
Tiedustelen: Voisiko tuo kielto olla käyttämättä verenohennuslääkettä 100mg:sta yx kax aiheuttaa eteisvärinää (vähitellen)? Olen ikäihminen (86).
Kiitos.

21/03/2017

Lukkari (nainen)

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 21.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Asetyylisalisyylihappo (ASA, Asperin, Primaspan) estää veren hyytymistä estämällä verihiutaleita takertumasta toisiinsa. Lääkettä käytetään pääasiassa valtimopuolelle (valtimoverenkiertoon) syntyvien tulppien ehkäisyyn ja hoitoon. Tällainen tilanne voisi syntyä esimerkiksi sepelvaltimoon tai aivovaltimoon. Lääke on aika tehoton estämään laskimopuolen tulppia ja sen vuoksi sitä ei käytetä esimerkiksi alaraajan laskimoon syntyneen tulpan hoitoon. Lääke ei myöskään estä eteisvärinään liittyvää aivoverenkiertohäiriötä, eli näissä tilanteissa tarvitaan toisenlaista verenohennuslääkitystä.

Asetyylisalisyylihappoa käytettiin aiemmin usein ”varmuuden vuoksi” veritulppien ennaltaehkäisyyn. Nykyisen käsityksen mukaan tällaista käytäntöä terveillä ei enää suositella, sillä lääkkeeseen liittyy myös haittavaikutuksia. Kysyjän silmälääkäri on ilmeisesti aloittanut lääkityksen uudelleen silmässä todetun verenkiertohäiriön vuoksi.

Aiempi lääkkeen lopettaminen ei ole aiheuttanut eteisvärinää. Jos ikä-ihmisellä on rytmihäiriötuntemuksia ja verenpainemittauksessa pulssilukema poikkeaa selvästi aiemmasta, tulee hakeutua sydänfilmiin terveyskeskukseen. On tärkeätä, että mahdollinen eteisvärinä löydetään ajoissa. Jos eteisvärinän diagnoosi varmistuu, asetyylisalisyylihapon tilalle aloitetaan varsinainen verenohennuslääkitys. Näitäkin on nykyisin viisi eri vaihtoehtoa, joista lääkäri valitsee potilaalle sopivimman.

21/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi