Hyppää sisältöön

Villivihanneksista eli hortasta on tullut nyt trendi. Onko mistään saatavilla julkaisua, linkkiä tms. josta selviäisi mitä kaikkea voi käyttää Marevan-lääkityksen kanssa?

05/06/2015

Voikukan ystävä

Vastaus

Julkaistu 5.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tutkimustietoa Suomessa yleisesti käytettävien villiyrttien sopivuudesta Marevan-lääkityksen kanssa on vähäisesti. Joidenkin yrttivalmisteiden käytön tiedetään kuitenkin aiheuttaneen muutoksia veren hyytymistaipumuksessa. Harvan yrtin tai yrttivalmisteen vaikutuksia on tutkittu systemaattisesti ja todetut vaikutukset perustuvat pääsääntöisesti tapauskertomuksiin, joissa yrttivalmisteiden käytön yhteydessä on havaittu INR-arvojen poikkeavia muutoksia. Läheskään aina ei ole pystytty selvittämään sitä, millä mekanismilla yrttivalmiste on mahdollisesti vaikuttanut veren hyytymiseen.

Nokkonen kuuluu runsaasti K-vitamiinia sisältäviin kasveihin, joten sen käyttömäärät on syytä pitää kohtuullisina Marevan-lääkityksen yhteydessä. Tämän lisäksi esimerkiksi kiinankarhunputkella, puna- ja sarviapilalla, rohtomesikällä, neidonhiuspuulla, pirunkouralla, maarianohdakkeella, kamomillalla ja väinönputkella on mahdollisesti verenvuototaipumusta lisäävä vaikutus, kun taas mäkikuisma ja punahattu voivat heikentää Marevan-lääkityksen tehoa. Monista Suomessa yleisesti käytettävistä luonnonyrteistä, kuten ahomansikasta, voikukasta, humalasta ja siankärsämöstä ei ole riittävästi tutkimustietoa, joten niiden turvallisuutta Marevan-lääkityksen kanssa on vaikea arvioida. 

Yleisohjeena voidaan sanoa, että mitään yrttipohjaisia luontaistuotevalmisteita (esim. kapselit, uutteet) ole suositeltavaa käyttää Marevan-lääkityksen yhteydessä, sillä varsin monien valmisteiden on todettu vaikuttaneen veren hyytymistaipumukseen. Luonnosta itse kerättyjen villiyrttien käytön turvallisuudesta puolestaan on riittämättömästi tietoa, joten myös niiden käyttöön on syytä suhtautua varauksellisesti ja käyttö tapahtuu aina potilaan omalla vastuulla.

Mikäli Marevan-lääkitty potilas haluaa käyttää villiyrttejä, keskustelu oman lääkärin kanssa on tarpeen, jotta INR-arvojen riittävän tiheä seuraaminen on mahdollista. On kuitenkin huomattava, ettei edes INR-arvon seuraaminen välttämättä takaa yrttien käytön turvallisuutta. Yrtit voivat vaikuttaa veren hyytyvyyttä vähentävästi myös vaikuttamalla verihiutaleiden (trombosyyttien) toimintaan samaan tapaan kuin asetyylisalisyylihappo (”aspiriini”), mikä ei näy INR-arvossa.

 

Heli Virtanen, TtK, ravitsemustiede

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset